Zure bommen in Bellevoysstraat

Rotterdam — Goed, twee vliegtuigbommen uit de grond halen is geen kleinigheidje, maar je hoeft toch niet te schudden op je stoel, twee weken die stookolielucht in je huis te ruiken en met hoofdpijn rond te lopen? De bewoners van de Bellevoysstraat en Jan Sonjéstraat in Rotterdam-West praten inmiddels niet over de twee vliegtuigbommen maar over de ‘zure bommen’.

De wijsvinger van mevrouw J.M.M. de Jong (71) priemt in de richting van de hei-installatie vlak achter haar woning. Haar boze woorden zijn voor dovemansoren bestemd als de zoveelste damwand de grond in gaat. Dan komen er tranen op haar wangen en vlucht zij naar binnen waar de herrie verflauwt, maar waar ook dampen van stookolie hangen en de schokgolven net zo voelbaar zijn. Gisteren 25 januari 1988 viel er nog een kaars van haar televisie.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft de 21 nog bewoonde panden in de buurt van de twee vliegtuigbommen aan de achterkant laten blinderen met houten platen. Er komt nog een beetje daglicht binnen door houten deuren in het plaatwerk die alleen morgen 27 januari 1988 dicht gaan als de laatste damwanden vlak naast de bommen in de grond gaan. Het heien is overmorgen 28 januari 1988 afgelopen.

Mevrouw De Jong zal nog een paar dagen daarna last hebben van gesuis en gebonk in haar hoofd. „In het weekeinde, als de heiers naar huis gaan, loop ik nog rond te tollen in mijn huis. Ik word er echt gek van,” zegt ze.

Vergoeding

Ze moet morgen 27 januari 1988 haar huis uit. Er bestaat een kleine kans dat een bom explodeert als er een damwand dichtbij in de grond wordt geheid. Ze gaat naar een zoon in Hellevoetsluis. Op 27 maart 1988, als de bommen worden gedemonteerd, gaat ze een dagje naar een andere zoon in Hellevoetsluis. Twee weken geleden moest zij ook al haar huis uit toen de damwand rond de eerste bom werd geslagen. Toen ging zij met haar huisgenoot J. van 't Hoff naar de vakantiebeurs in Utrecht. Al met al maakt ze behoorlijk wat reiskosten en daar zou mevrouw De Jong graag een vergoeding voor terug willen zien. De gemeente heeft op dit verzoek nog niet gereageerd.

De heer Van 't Hoff heeft zo zijn bedenkingen over de evacuaties. „Twee weken geleden, toen iedereen uit de huizen moest, kwamen er wel twintig mensen van de gemeente Rotterdam een kijkje nemen,” vertelt hij. „Terwijl wij uit de buurt moesten blijven, stonden er ambtenaren en raadsleden met hun neus bovenop.”

Onderschrift bij de foto Mevrouw De Jong: „Als de heiers naar huis gaan, loop ik nog rond te tollen in mijn huis. Ik word er echt gek van.” (Foto Tieleman van Rijnberk)