Middelland op 27 maart 1988 verlaten stadswijk

‘Operatie Bellebom’: grootste evacuatie na watersnoodramp

Door Marcel Potters

Rotterdam — Het is de grootste evacuatie in Nederland sinds de watersnoodramp van 1953, de ‘verhuizing’ van zevenduizend bewoners uit de Rotterdamse wijk Middelland tijdens de ‘operatie Bellebom’ op 27 maart 1988. Het tijdelijke vertrek is één van de voorzorgsmaatregelen in het kader van het onschadelijk maken van een Britse vliegtuigbom in de Bellevoysstraat.

Duizend agenten van de Rotterdamse politie zijn die dag 27 maart 1988 op de been om de operatie in goede banen te leiden. Daarnaast worden nog eens duizend vrijwilligers en vertegenwoordigers van andere gemeentelijke diensten ingezet, om de betrokkenen te verplaatsen en onderdak te bieden.

Verder zal de PTT een speciale nood-telefooncentrale inrichten en fungeert de Energiehal als opvangcentrum voor de evacuées. De totale kosten van de actie, die zich onder de verantwoordelijkheid van burgemeester dr A. Peper van Rotterdam zal voltrekken, worden geschat op zes miljoen gulden.

Drukgolf

De veiligheidsmaatregelen die rond de demontage van de Engelse vliegtuigbom worden genomen behoren tot de meest ingrijpende waarmee de Explosieven Opruimingdienst (EOD) tot dusver te maken heeft gehad. Volgens kapitein L.P.G. van Maren van deze dienst zijn deze maatregelen zeker niet overbodig.

„Als de Bellebom,” zegt hij, „op zo'n tien meter onder het maaiveld zpu exploderen is daar aan de oppervlakte weinig van te merken. Wél ontstaat er een zijwaartse drukgolf die in de directe omgeving de heipalen van de woningen beschadigt. Een groot deel van die panden zal daarbij zeker instorten.”

Burgemeester Peper hierover: „Het is een zeer ongewone operatie waarvoor zelfs het toepassen van een speciale noodverordening noodzakelijk was. We konden die bom uiteraard niet zomaar laten liggen; dat zou wat slordig zijn geweest. Toen eenmaal bekend was dat het ding zich daar bevond wisten we al snel wat de gevolgen konden zijn als die bom zou ontploffen. De huidige operatie is het logische gevolg van deze wetenschap. Hopelijk is het wel de laatste keer dat een dergelijke omvangrijke actie moet plaatsvinden.”

Staartstuk

De vijfhonderd kilo zware Bellebom werd vorig jaar november met behulp van sonarapparatuur in één van de tuinen tussen de Jan Sonjéstraat en de Bellevoysstraat ontdekt. De Britse vliegtuigbom was daar op 29 november 1944, tijdens een aanval op een pand van de Sicherheitsdienst (SD) aan de Heemraadssingel, door een Typhoon-bommenwerper gedropt maar niet ontploft.

Het projectiel boorde zich in de zachte grond, stuitte op een dikke boomstam en sloeg volgens de EOD ‘over de kop’. Het inmiddels geborgen staartstuk werd daarbij van de rest van de bom gescheiden.

De in totaal één meter tachtig lange ‘blindganger’ bevindt zich volgens experts van de EOD in een perfecte staat. De voorschriften van de EOD luiden dat tijdens het demonteren van de bom alle burgers binnen een straal van driehonderd meter rond het projectiel hun woning moeten verlaten. Nog eens veertienduizend mensen, die op driehonderd tot zeshonderd meter van de bom wonen, mogen een groot deel van de bewuste zondag 27 maart 1988 niet buiten komen. De Rotterdamse politie zal het eerstgenoemde gebied na de evacuatie hermetisch afgrendelen.

Hoofd Rampenbestrijding M.G. de Ruiter: „Eén van de zaken waarmee we al direct hadden te maken was het feit dat er in dit gebied zo'n 22 nationaliteiten zijn te vinden. Het was voor ons dus moeilijk iedereen duidelijk te maken waar het precies om ging. Daarnaast kent dit deel van Rotterdam veel drugsverslaafden en illegalen. Ook gegevens waarmee we nadrukkelijk rekening moesten houden.”

Bruine beer

Een huis-aan-huis-enquête, die onder de bewoners van de drieduizend betrokken panden is gehouden, leverde onder meer gegevens op over het aantal mensen dat op 27 maart 1988 speciaal vervoer behoeft en de aanwezige huisdieren. Het bureau Rampenbestrijding kreeg daarbij niet alleen meldingen van katten en honden, maar ook van gifslangen, wurgslangen en één bewoner beweerde er zelfs een bruine beer op na te houden.

Geadviseerd wordt de huisdieren zoveel mogelijk thuis te laten of een logeeradres te vinden bij ‘een dierenvriend’. Wie dat niet lukt kan gebruik maken van de tijdelijk als asiel ingerichte Weena IJshal.

De Rotterdamse politie wijst erop dat de straten in het geëvacueerde gebied — in de speciale Bellebom-krant aangeduid als de rode sector — vrij moeten zijn van auto's. De parkeergarage van het Europointgebouw zal op 26 en 27 maart 1988 gratis toegankelijk zijn voor auto's uit dit gebied. Wagens die achterblijven worden door de wegsleepdienst afgevoerd naar het Hertenkamp bij De Doelen en de Veilingweg.

De gemeente Rotterdam heeft een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen voor nadere informatie over de operatie Bellebom. Dat infonummer is 06-022.67.22

Onderschrift bij de foto's De politie moet de paarden uit de manege weghalen voordat de bom gedemonteerd wordt. (foto De Jong en Van Es)

„Als de bom ontploft zullen panden instorten,” zegt kapitein L.P.G. van Maren van de Explosieven Opruimingsdienst. (foto ANP)