Middelland woedend!
Als een donderslag bij heldere hemel maakte de Postbank on 21 januari 2002 jongstleden bekend dat het Postkantoor aan de Witte van Haemstedestraat per 4 februari 2002 zou worden gesloten. Direkt na de bekendmaking (met een armetierig foldertje op de deur van het kantoor) meldden zich enige tientallen woedende mensen bij de Bewonersorganisatie Middelland: „Zijn ze daar nou helemaal van de pot getrokken?”, „Zijn ze krankzinning geworden?”, „Schandalig, er blijft zo geen postkantoor meer over in heel Delfshaven, na twee bankfilialen verdwijnt nu ook nog ons postkantoor. Dit pikken we echt niet. Actie, harde actie!!!”
Het is slechts een kleine greep uit de stortvloed van de uiterst verontwaardigde reacties.
Er werd nog dezelfde dag een handtekeningenactie gestart en er werd afgesproken om bij elkaar te komen om te bespreken welke andere acties er op een zo korte termijn gevoerd konden worden. Een van de eerste ideeën die opkwam was een bezetting van het Postkantoor. Om dit goed en zorgvuldig voor te bereiden werd een afspraak voor een actievergadering gemaakt; tijdens deze vergadering werd het idee om het kantoor te bezetten met unanieme stemmen aangenomen. Er werden spandoeken met protestleuzen gemaakt, de pers werd op de hoogte gesteld van de voorgenomen actie en het in korte tijd gemaakte draaiboek lag klaar.
Nerveus
De bezetting begon op vrijdag 1 februari 2002 om 16.30 uur. Gewapend met de spandoeken, matrasjes, slaapzakken en eten en drinken voor een eventueel onvoorzien lang verblijf drongen de bewoners het Postkantoor binnen; de toegesnelde manager van het kantoor werd te woord gestaan door bewoner Jan Poot uit de Jan Sonjéstraat. Deze legde het doel van de actie uit, vroeg de manager of hij bereid was de 1300(!) opgehaalde handtekeningen in ontvangst te nemen en of hij zo vriendelijk wilde zijn de hoofddirectie van de Postbank uit te nodigen voor een gesprek ter plekke. De manager reageerde hierop buitengewoon nerveus. De handtekeningen wilde hij niet aannemen, de directie was niet te spreken en hij verbood de toegesnelde persfotografen en de cameraman van het Rotterdamse televisieprogramma ‘Cineac Delfshaven’ om hun werk te doen.
Wachten
Hierop deelde Jan Poot de manager mee dat de bewoners niet zouden vertrekken voordat de eisen werden ingewilligd en dat het dus uitsluitend aan hem was hoe lang de bezetting zou duren; als het aan de bewoners lag bleven zij desnoods de hele nacht. Het zweet brak de arme man aan alle kanten uit en hij verschanste zich ijlings in zijn kantoor. Wat hij daar precies heeft gedaan werd duidelijk toen een paar minuten later de politie arriveerde. Na ampel overleg met de manager verlieten de agenten zonder mededelingen te doen het Postkantoor. Inmiddels was het 5 uur geworden, de verlichting in het kantoor werd gedoofd maar meegebrachte zaklantarens brachten uitkomst. Al snel werd duidelijk wat er binnen met de politie besproken was: de chef meldde zich bij Jan Poot en verklaarde alsnog bereid te zijn de handtekeningen in ontvangst te nemen met de belofte deze door te sturen naar de hoofddirectie van de Postbank in Utrecht. Hierop werd in goed overleg besloten de bezetting te beëindigen
Naar het hoofdkantoor
Bij de bewonersorganisatie werd nog even nagepraat en er werden plannen gesmeed voor een vervolg. Het plan is nu om de actie te verbreden naar andere wijken van Rotterdam en dan gezamenlijk naar het hoofdkantoor van de Postbank in Utrecht te gaan om daar ons ongenoegen te uiten en de bezetting nog eens dunnetjes over te doen.
De foto's zijn van Peter Kervezee.
Onderschrift bij de foto Dat spreekt
Onderschrift bij de foto Daar komt meneer de Knor…
Onderschrift bij de foto Ik word niet goed!
Onderschrift bij de foto Alle tijd…
Onderschrift bij de foto Zo is dat.