Diner in verschillende etappes
Omdat lang niet iedereen vroeg het bed uit wil op een vrije dag en de trip in Rotterdam al snel vier tot vijf uur in beslag neemt, kreeg organisator Marjolijn Masselink vaak de vraag ‘waar kunnen we wat eten’? In de traditie van de City Safari bedacht zij een reis langs eethuizen. Inmiddels doen er aan deze Diner Safari vijfendertig restaurants mee, variërend van Pakistaans, Ethiopisch, Nederlands, Oostenrijks, Indisch, Indonesisch, Marokkaans, Turks, Italiaans, Japans tot Chinees. Elke gang van het diner wordt in en ander restaurant genuttigd en tussendoor is er tijd om het eten te laten zakken tijdens en wandeling of een bezoek aan en kunstenaar. Verslag van een avond eten in vijf etappes.
Gang een: New Delhisoep
Beginpunt is Bazar in de Witte de Withstraat. Voor Rotterdammers allang geen onbekend adres meer, maar zeker nog een must voor mensen van buiten de stad. Na een welkomstwoord van een van de Safari-organisatoren wordt hier een kom New Delhisoep geserveerd. Als het eenvoudige gerecht met uien en paprika op is, wordt de culinaire reiziger op pad gestuurd. Met plattegrond, metrokaart en en SOS-nummer, mocht de stad een jungle blijken.
Gang twee: Turkse mezze
Het echte voorgerecht wordt gegeten in Dunya Lokanta, een Turks eethuis in de Proveniersstraat. Op tafel komen negen verschillende schaaltjes. Zo kan geproefd worden van Griekse tarama en tatziki, en Bulgaarse variant van tatziki — met champignons in plaats van komkommer —, humus, een Turkse aubergineschotel, en Koerdische aardappelsalade, een feta/sambal-spread en walnoten/groenten-mix. Dit alles geserveerd met een mandje Turks en Koerdisch brood. De eigenaar wil de gasten ook graag laten proeven van zijn andere gerechten, maar dat is niet de bedoeling. De gedachte achter de eetsafari is juist dat je op één avond kennismaakt met vele keukens.
Intermezzo
Tussen het uitgebreide voorgerecht en de hoofdmaaltijd biedt het programma en wandeling door de wijk Middelland. Gids is Nico van Setten. Tot voor kort woonde Van Setten op de hoek 1e Middellandstraat/Henegouwerlaan. Een half jaar geleden pakte hij zijn inboedel en vertrok naar Tarwewijk op Zuid. Hij had genoeg van alle ‘levendigheid’ in Middelland en wilde wel eens in een buurt wonen waar de kogels niet rondvliegen. Een buurt zonder overvallen, junks, dealers, smerigheid en verkeersongevallen. „De Tarwewijk, saai? Dat zijn jouw woorden.” Van Setten klaagt graag en veel over Rotterdam, want zonder Fortuyn is er volgens hem niemand meer die de stad voor verdere teloorgang kan behouden. Maar waag het niet om als bezoeker ook iets kritisch ten berde te brengen. „Het is een teringstad, maar wel mijn teringstad,” vindt Nico. Onlangs liet hij een groep Brabanders de verborgen kinderboerderij in de Duivenvoordestraat zien. „Die kippen deugen niet,” was het commentaar van een Brabantse. Dat had ze nou niet moeten zeggen, want niemand komt aan Nico's stad en ook niet aan ‘zijn’ kippen. Nico maakte er en ‘onvergetelijk’ uitje van. „Ik moest zeker weten dat zij nóóit, maar dan ook nóoit meer naar Rotterdam komt.” De rondwandeling onder leiding van Van Setten leidt onder andere langs het Henegouwen College, een school waarvan het plein na alle drugsoverlast is afgegrendeld en waar camera's de boel in de gaten houden. Maar hij toont bezoekers ook de pareltjes van de wijk, de Jan Sonjéstraat bijvoorbeeld. Een echt Opzoomerstraatje te midden van een verloederde omgeving. Een huis moet er nu al zo'n driehonderdduizend euro kosten.
Gang drie: Ethiopische pannenkoeken, ‘endjerra's’
Na Nico wacht de hoofdmaaltijd in Axum, een Ethiopisch café-restaurant in hartje Delfshaven. Van buiten oogt het pand overigens nauwelijks als een restaurant, maar vooral als zo'n café waar de meesten snel langs zouden benen. Vitrage, kerstverlichting, een donkere entree: dat soort werk. Binnen blijken gastheer en gastvrouw echter uiterst hartelijk. Omdat bij Axum alleen gegeten kan worden op reservering en meer mensen zich blijkbaar niet hebben aangemeld, kookt de kokkin deze avond speciaal voor de enige twee gasten. Bij het raam is met een Ethiopisch tafeltje een knus eethoekje à deux gemaakt. Traditioneel wordt het eten zonder bestek op een endjerra, een soort zurige pannenkoek, gelegd. De maaltijd bestaat uit gestoofd rundvlees, gebakken lamsvlees, kip, koude groenten en salade. Vóór het eten is het verplicht de handen te wassen in een badkamer die aan de shampoo te zien gewoon in gebruik is.
Gang vier: Knoflookijsje
Het toetje wordt geserveerd in Look. Een restaurant op de 's Gravendijkwal dat, zoals de naam al aangeeft, gespecialiseerd is in gerechten met knoflook, véél knoflook. Ook in het dessert ontbreekt de smaakmaker niet. Zowel in het ijs als de chocoladetaart zijn flink wat tenen verwerkt. Als het bord leeg is, de buik meer dan goedgevuld, komt directeur Marjolijn Masselink persoonlijk afscheid nemen van haar ‘tafelgenoten’.