Jan Sonjéstraat

Alle 41 artikelen over onderwerp Diefstal


Artikel 'Diefstalkroniek.' uit  van  dec

Diefstalkroniek.

Van een in aanbouw zijnd pand aan de Jan Sonjéstraat is een looden pijp van 8 Meter ontvreemd.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Een ladelichter gesnapt.' uit  van  dec

Een ladelichter gesnapt.

Woensdagavond 18 april 1906 omstreeks half elf betrapte de vrouw van den sigarenwinkelier J.W. Wassink, wiens sigarenmagazijh De Hoop is gevestigd in de Henegouwerlaan nummer 91, hoek Middellandstraat te Rotterdam, een man in haren winkel, die bezig was de toonbanklade te lichten. Zij greep den dief beet en riep om hulp. De betrapte dief echter greep een borstel en sloeg de juffrouw op het hoofd, haar bovendien stompende en trappende om los te komen. Dit gelukte hem dan ook, waarop hij de straat opvluchtte. Op dat oogenblik kwam daar juist een schrijver bij de politie voorbij en verwittigd van hetgeen er was voorgevallen zette hij, bijgestaan door eenige burgers, den vluchteling na. Nadat men verschillende straten doorgerend was, kreeg men in de Jan Sonjéstraat den dief te pakken. Hij verzette zich geducht en kwam vrij gehavend in den politiepost in de Adrianastraat aan, van waar hij toen naar het bureau van politie in de Witte de Withstraat gebracht werd. In zijn bezit werden papieren gevonden ten name van F.L. van de Langeryt, geboren 28 Mei 1877 te Hoboken; voorts een adreskaart van een Bredaasch logement, van waar hij vermoedelijk het laatst gekomen is, na als ketelmaker te Zwijndrecht bij Antwerpen werkzaam te zijn geweest. De man weigert eenige inlichting te geven omtrent zijn doen en laten hier en was in het bezit van ƒ3.50, vermoedelijk uit de toonbanklade van het sigarenmagazijn De Hoop gestolen.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Diefstalkroniek' uit  van  dec

Diefstalkroniek

Uit een in aanbouw zijnd pand aan de Jan Sonjéstraat nummer 22 is ten nadeele van de bouwondernemers V. en Zoon, wonende Molenwaterweg, een looden privaatbuis gestolen.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Diefstal' uit  van  dec

In den winkel van den banketbakker V. aan de Kruiskade, liet mejuffrouw P. K., wonende Jan Sonjéstraat, een portemannaie met ƒ7.50 liggen. Zij bemerkte het bijna onmiddellijk, maar toen zij terugkeerde was de portemonnaie verdwenen.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'diefstal van een damesmantel.' uit  van  dec

De schilder E.J. Weier, wonende Jan Sonjéstraat 38, heeft aangifte gedaan van

diefstal van een damesmantel.

Lees het hele artikel
Diefstal, Schilder

Artikel 'Brutale vetdiefstal.' uit  van  dec

Brutale vetdiefstal.

Ten nadeele van een der veemen te Rotterdam is een brutale vetdiefstal gepleegd. Met valsche sleutels heeft men zich toegang verschaft tot een bij dat veem in gebruik zijnd pakhuis aan de Jan Sonjéstraat, waaruit ongeveer 60 vaten vet, elk ter waarde van circa ƒ100, zijn ontvreemd.

Vermoedelijk zijn ze weggehaald tusschen 5 en 6 uur des avonds, eenige dagen geleden.

Door de royale manier, waarop de dieven te werk gingen, kregen omwonenden niet den minsten argwaan.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'De diefstal aan de Jan Sonjéstraat.' uit  van  dec

De diefstal aan de Jan Sonjéstraat.

Het onderzoek, verricht door de politie van het bureau Witte de Withstraat, in verband met den brutalen diefstal van ruim 50 vaten machine-olie uit een pakhuis aan de Jan Sonjéstraat ten nadeele van een der veemen, heeft er toe geleid, dat de inspecteur, de heer C.W. van Vleuten, te Zaandam, op de geheele partij heeft beslag gelegd. De olie was daar door den koopman H. gekocht van iemand te Amsterdam. Diensvolgens heeft de heer Van Vleuten zich van Zaandam naar Amsterdam begeven, om zijn onderzoek voort te zetten.

De olie vertegenwoordigt een waarde van tusschen ƒ5000 en ƒ6000.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Rijke buit.' uit  van  dec

Rijke buit.

Te Rotterdam is een sleeperswagen aangehouden, waarop vervoerd werden 15 balen, vaten en kisten stijfsel, 7 balen tabak, 22 kisten vermicelli, 2 kisten en 5 pakken lucifers. Deze waren werden vervoerd naar Made en Drimmelen en Zevenbergen in Noord-Brabant.

Deze aanhouding gaf aanleiding tot een onderzoek in een pakhuis aan de Jan Sonjéstraat, waar nog werden aangetroffen 3 kisten slaolie, 25 pak condorzeep, 20 dozijn stukken reukzeep, 10.000 stukken zeep 20 doozen kwatta, alles toebehoorende (met den op den sleeperswagen vervoerden voorraad) aan een winkelier te Zevenbergen. Verder vond men in hetzelfde pakhuis nog 150 pakken condorzeep, 4½ baal en 310 pakken karnemelkzeep, 2 kisten zeep, 5 kisten thee, 21 pakken en 3 kisten vet, 50 kisten gecondenseerde melk, 60 pakken zeeppoeder, alles eigendom van een bewoner van de Zomerhofstraat.

Naar men mededeelde wordt door twee schatters de waarde van de in bezit genomen goederen getaxeerd, waarna den houders der goederen een bon wordt afgegeven ter waarde van het gemiddelde dezer geschatte prijzen. Zonder verwijl worden dan de goederen ter beschikking van de bevolking of bedrijven gesteld. Met een deel der in bezit genomen voorraden heeft dit reeds plaats gehad. Een en ander is geregeld in de onteigeningswet. De schatters, van wie hier sprake is, worden benoemd door den Minister of den burgemeester.

(Hand.)

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'In beslag genomen:' uit  van  dec

In beslag genomen:

In Rotterdam gaat men voort met het in beslag nemen van voorraden.

Aangehouden is een sleeperswagen beladen met 5 balen, 7 vaten en 3 kisten stijfsel, 7 balen tabak, 22 kisten vermicelli, 2 kisten en 5 pakken lucifers. Deze goederen waren afkomstig uit een pakhuis in de Jan Sonjéstraat aldaar, waar men nog opgeslagen vond 3 kisten slaolie, 26 doozen kwatta, 25 pakken condorzeep en een doos zeep, toebehoorende aan een koopman te Zevenbergen, alsmede 5 kisten thee, 24 pakken vet, 3 kisten vet, 60 pakken zeeppoeder, 15 pakken condorzeep, 50 kisten gecondenseerde melk, 4½ baal karnemelkzeep, 310 pakken karnemelkzeep en 2 kisten zeep, alles eigendoem van een koopman te Rotterdam.

De voor de regeering in bezit genomen goederen worden geschat en een bon voor de waarde van het gemiddelde van twee schattingen wordt aan den vroegeren houder der waren gegeven.

De in bezit genomen goederen worden ter beschikking der bevolking of bedrijven gesteld, tegen prijzen, die de bepaalde bedragen niet te boven gaan.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Uit Rotterdam.' uit  van  dec

Uit Rotterdam.

In verband met de inbraak bij de gebroeders Groosjohan, waar voor een waarde van ƒ19.000 aan zijden stoffen is gestolen en waarvoor reeds 3 personen zijn gearresteerd, zijn gister-avond 18 december 1917 door de rechercheurs P. Vroomman en J. Kruivenhoorn nog aangehouden de los-werkman E. van W., zonder vaste woonplaats, de los-werkman W. M., wonende Nadorststraat en zekere J. de M., wonende Jan Sonjéstraat.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'De diefstallen van zijde en manufacturen.' uit  van  dec

De diefstallen van zijde en manufacturen.

Rotterdam, 19 December 1917. De goederen, ontvreemd uit de magazijnen van de manufacturier Louis de Sterke, in de Oppert, alhier, zijn heden door rechercheurs teruggevonden, gedeeltelijk op de markt op den Goudschen Singel, gedeeltelijk bij een anderen manufacturenhandelaar, die het tricot-ondergoed enzovoort reeds uit de derde hand gekocht had.

Inmiddels zijn twee der aangehouden personen, wier onschuld gebleken is, weder op vrije voeten gesteld. Het zijn de vrouw van den bankwerker W. S., wonende Diergaardekade, en de winkelier J. de Mink?, uit de Jan Sonjéstraat.

De andere verdachten zijn overgebracht naar het Huis van Bewaring.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Dievenbende.' uit  van  dec

Dievenbende.

In verband met de inbraak bij de gebroeders Groosjohan te Rotterdam, waar voor een waarde van ƒ19.000 aan zijden stoffen is gestolen en waarvoor reeds 3 personen zijn gearresteerd, zijn door de recherche nog aangehouden de loswerkman F. van W., zonder vaste woonplaats, de los-werkman W. M., wonende Nadorststraat, en zekere J. de M., wonende Jan Sonjéstraat te Rotterdam.

Zooals wij gemeld hebben, is op 8 December een belangrijke inbraak gepleegd in de magazijnen van den manufacturier Louis de Sterke in den Oppert te Rotterdam, waar voor een waarde van ƒ4500 aan tricot-goederen enzovoort gestolen werd.

Door de aanhoudingen, die de politie thans gedaan heeft, schijnt ook in deze geschiedenis eenig licht gebracht te zijn. De inbraken waren op dezelfde manier uitgevoerd. Ook in dit geval waren de gestolen goederen per wagen weggebracht. Deze goederen zijn door de recherche teruggevonden, gedeeltelijk op de markt op den Goudschen Singel, gedeeltelijk bij een anderen manufacturenhandelaar, die het tricot-ondergoed enzovoort reeds uit de derde hand gekocht had.

In het geheel werden zes personen in bewaring gesteld, van wie er twee — de vrouw van den bankwerker W. S. en de winkelier J. de M. — weer op vrije voeten zijn gesteld.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Naar het Huis van Bewaring' uit  van  dec

Naar het Huis van Bewaring

is overgebracht de koopman J.J. K., verdacht van diefstal van zeep, cacao, kwattareepen, peperkorrels en vet, ter waarde vaa ƒ2300 door middel van braak ontvreemd uit het pakhuis van F.J. D. aan de Jan Sonjéstraat. Hij zou een besteller der StaatsSpoor aangenomen hebben om deze goederen te vervoeren naar het Maasstation doch gelijk men weet, was deze met den wagen aangehouden.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Per vrachtwagen S S.' uit  van  dec

Per vrachtwagen S S.

Enkele dagen geleden werd uit een pakhuis in de Jan Sonjéstraat te Rotterdam een partij cacao, vet, peperkorrels enzovoort gestolen ter waarde van ƒ2300. De partij werd aangehouden in een vrachtwagen van de Staatsspoor.

De politie heeft den dief thans opgespoord.

Gebleken is, dat getracht werd het ontvreemde over te brengen naar het Maasstation en dat de verdachte den besteller der Staatsspoor had aangenomen om vóór hij in dienst ging met zijn wagen, nog een particulier vrachtje te vervoeren.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Met wagen en al verdwenen.' uit  van  dec

Met wagen en al verdwenen.

A.C. H., wonende Jan Sonjéstraat, heeft, aangifte gedaan, dat men te zijnen nadeele een ijswagen en een bedrag van ƒ8 verduisterd heeft.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Diefstal in de Jan Sonjéstraat.' uit  van  dec

Diefstal in de Jan Sonjéstraat.

Terecht stond J.J. K. 21 jaar groentenkoopman wonende en gedetineerd alhier, beklaagd op 5 April 1918 laatstleden te zamen en in vereeniging met één of meer andere personen uit een pakhuis aan de Jan Sonjéstraat te hebben weggenomen 4 kisten Sultana-zeep, 28 doozen kwatta-chocolade-reepen, 13 pakken verschillende soorten zachte zeep, 51 doozen toiletzeep en een zak peperkorrels en een zak met doozen plantenvet, alles toebehoorende aan P.J. Dietvors en L. Rosenboom.

Beklaagde verklaart de goederen uit het pakhuis geladen te hebben op last van een ander.

De voerman A. Gevaerts, verklaart, dat er den vorigen avond 4 april 1918 iemand ten zijnen huize is geweest om den volgenden morgen 5 april 1918 een vrachtje te vervoeren van de Jan Sonjéstraat naar het Maasstation. Wie zijn lastgever was, wist hij niet, en was ook zijn gewoonte niet om te vragen.

De agent van politie J. Ponse verklaart dat ze door een jongen van omstreeks 12 jaar die de eigenaars van het pakhuis kende gewaarschuwd waren, dat vreemde menschen aan het pakhuis geweest waren, en de goederen in een soort van bestelwagen als van de spoor hadden geladen. In draf zijn ze toen weggereden en zagen op de Kruiskade een soort wagen met twee paarden bespannen die ongewoon hard reed. Ze hebben den wagen en beklaagde aangehouden, en de ontvreemde goederen gevonden.

De officier achtte het feit bewezen en eischte 1 jaar gevangenisstraf.

Mr. J.P.J. Mashoff, de verdediger, vroeg na een breedvoerig pleidooi, vrijspraak.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Zeep, chocolade, peper,' uit  van  dec

Zeep, chocolade, peper,

en plantenvet werden ontvreemd uit een pakhuis uit de Jan Sonjéstraat. Voor dezen diefstal stond de 21-jarige groentenkoopman J.J. K. terecht, die met het vrachtje op 5 April 1918 laatstleden werd aangehouden, toen hij het per as vervoerde. De bereden politie was door een jongen gewaarschuwd en had het rijtuig in galop over de keien achtervolgd. Beklaagde ontkende den diefstal. Hij was enkel de „uitvoerende hand” van een onbekende geweest, zei hij.

Het Openbaar Ministerie eischte 1 jaar gevangenisstraf, waarna mr. Masthoff voor vrijspraak pleitte.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Rechtszaken.' uit  van  dec

Rechtszaken.

Rotterdamsche rechtbank.

Zitting van 6 Juni 1918.

(Vervolg.)

Heden werden veroordeeld:

J.J. K., groentenkoopman, alhier, wegens diefstal van goederen uit een pakhuis, aan de Jan Sonjéstraat, tot 6 maanden gevangenisstraf.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Jacht op 'n rijwieldief.' uit  van  dec

Jacht op 'n rijwieldief.

Gisteravond 28 juli 1918 6 uur deed mevrouw B. van der S., uit de Jan Sonjéstraat eenige inkoopen op den Schiedamscheweg en had toen haar rijwiel voor den winkel, waarin zij iets koopen wilde, geplaatst. Plotseling zag zij, dat de fiets door een man met een stroohoed op werd weggenomen. Zij snelde naar buiten en zag den man er mee wegrijden. Zij (rende?) hem achterna onder het roepen van „Houdt den dief”. Verschillende voorbijgangers namen aan de klopjacht deel. De dief reed de Spanjaardstraat in, daarna de Rosier Faassen- en de Bingleystraat. Toen hij geen uitweg meer zag, daar het aantal achtervolgers steeds toenam, wierp hij in de Bingleystraat het rijwiel weg en liep de Spanjaardstraat in… regelrecht in de armen van een agent van politie. Overgebracht naar het politiebureau aan de Voorstraat bleek hij te zijn db 20-jarige Van O.

Lees het hele artikel
Diefstal, Fiets

Artikel 'Donker Rotterdam' uit  van  dec

Donker Rotterdam

Op het achterbalcon van lijn 10 is van J. van der M., uit de Jan Sonjéstraat, een portefeuille met ƒ185 gerold.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Diefstallen.' uit  van  dec

Diefstallen.

Ten nadeele van den roomijsfabrikant A.C. H., uit de Jan Sonjéstraat, is door zekeren venter, W. van L., een bedrag van ƒ11 benevens een koperen bel gestolen.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Hokie-pokie.' uit  van  dec

Hokie-pokie.

Ten nadeele van den roomijsfabrikant A.C. H., uit de Jan Sonjéstraat, zijn een bedrag van ƒ11 en een koperen bel verduisterd.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'De instrumentmaker E.G. L.' uit  van  dec

De instrumentmaker E.G. L.

wonende Jan Sonjéstraat, heeft aangifte gedaan, dat te zijnen nadeele een jas en ƒ11 zijn verduisterd; en ten nadeele van A.H. van T., wonende Aert van Nesstraat is ƒ15 verduisterd. Van beide gevallen verdenkt men een bewoner van de Jan Sonjéstraat.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Diefstalkroniek' uit  van  dec

Diefstalkroniek

Ten nadeele van P. J., wonende Jan Sonjéstraat, zijn van zijn in de Rotte liggend schip, de luiken en een zinken emmer ontvreemd.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Diefstalkroniek.' uit  van  dec

Diefstalkroniek.

Van A. B., uit de Jan Sonjéstraat is in do Boompjes een rijwiel gestolen.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Diefstallen.' uit  van  dec

Diefstallen.

Mejuffouw S. in de Jan Sonjéstraat deed aangifte bij de politie, dat een onbekend persoon heeft getracht haar op te lichten voor ƒ54.—.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Diefstallen.' uit  van  dec

Diefstallen.

Van een portier aan de Maashaven is ten nadeele van B. R. uit de Jan Sonjéstraat, een rijwiel ontvreemd.

Lees het hele artikel
Diefstal, Fiets

Artikel 'De onvermoeide zwijnenjagers.' uit  van  dec

De onvermoeide zwijnenjagers.

Uit een pand aan de Maasstraat is van W. V., uit de Osseweistraat, een rijwiel gestolen.

Ten nadeele van don rijwielhandelaar J. D., uit de Jan Sonjéstraat, is door iemand, die zich „Jan Van Trigt” noemde, een rijwiel verduisterd. Door denzelfden zwijnenjager werd vervolgens, thans onder den naam van „Jan De Vos” een rijwiel gehuurd bij J.C. L. aan de Sint Mariastraat, die eveneens niets meer van hem hoorde.

Lees het hele artikel
Diefstal, Fiets

Artikel 'Diefstallen.' uit  van  dec

Diefstallen.

In de hal van het postkantoor aan den Coolsingel is van H.M.J. T., wonende in de Jan Sonjéstraat, een actetasch gestolen, waarvan de inhoud uit voor den dief waardelooze papieren bestond.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Achtervolging van inbrekers.' uit  van  dec

Achtervolging van inbrekers.

Wilde jacht over de daken.

Ten slotte toch gesnapt.

Rotterdam, 11 Mei 1929. — Vannacht bemerkte een kontrôleur van een partikulieren nachtveiligheidsdienst, D.J. van der V., dat er lawaai werd gemaakt in een pettenfabriek van de firma Wolf & Norden aan de 1ste Middellandstraat 104. De man begreep, dat er onraad was en zijn vermoeden werd versterkt, toen hij gerinkel van glas hoorde. Onmiddellijk begaf hij zich naar den politiepost aan de Duivenvoordestraat en meldde daar, wat hij gehoord had. Een aantal agenten trok er op uit en zette het blok, waar de pettenfabriek gelegen was, geheel af.

Eenige politiemannen verschaften zich toegang tot de fabriek en begaven zich het allereerst naar boven, waar het kantoor gelegen is. Een tweetal mannen, dat hier ingebroken had, nam overhaast de vlucht. Zij begaven zich naar het dak en trachtten in de richting van de Jan Sonjéstraat te ontkomen. Zij werden door de agenten achtervolgd en er ontstond een wilde jacht over de daken. De inbrekers raakten in het nauw en kwamen eindelijk aan de achterzijde van een pand in de Jan Sonjéstraat, waar voor een dakraam een horretje stond. In hun angst sprongen zij hier dwars doorheen en kwamen op een zolder terecht. Met veel lawaai holden zij dezen zolder over, vonden spoedig het trapgat en wisten aan de voorzijde van het pand de straat te bereiken. Maar zij hadden er niet op gerekend, dat de omtrek was afgezet en liepen al spoedig in handen van de daar geposteerde agenten. Er werd een waarschuwingsschot in de lucht gelost, waarop de twee inbrekers bleven staan en gedwongen waren zich over te geven. Zij werden overgebracht naar het bureau Witte de Wittstraat, waar het 2 beruchte inbrekers bleken te zijn, namelijk de 36-jarige G. K. en diens broer de 32-jarige J.J. K.

Een van het tweetal was eerst sedert kort uit de gevangenis ontslagen, waar hij geruimen tijd gezeten had in verband met een inbraak op de Kruiskade. Uit het ingestelde onderzoek is gebleken, dat de gebroeders K. op het kantoor hadden gepoogd de brandkast te forceeren. Er werd een prachtig stel inbrekerswerktuigen gevonden, dat de mannen bij hun vlucht hadden achtergelaten. Bovendien werd op een hunner een mooie bos loopers aangetroffen. De inbrekerswerktuigen en sleutels zijn in beslag genomen en de K.'s zijn aan bovengenoemd bureau ingesloten. Op het kantoor was wel alles overhoop gehaald, doch voor zoover kon worden nagegaan, wordt niets vermist.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Twee beruchte inbrekers na achtervolging over daken gegrepen.' uit  van  dec

Twee beruchte inbrekers na achtervolging over daken gegrepen.

Gister nacht 10 mei 1929 heeft de Rotterdamsche politie, dank zij de activiteit van een burger, een bijzonder goede vangst kunnen doen, zoodat twee beruchte Rotterdamsche inbrekers, de gebroeders K., thans achter slot en grendel zitten.

Dit tweetal had zich namelijk in den loop van den nacht, vermoedelijk over de daken van aangrenzende panden, toegang weten te verschaffen tot de pettenfabriek van voorheen Wolf en Zonen aan de 1e Middellandstraat 110.

Toen zij echter goed en wel aan het werk zouden gaan had een hunner het ongeluk, een ruit te breken. Dit werd door een voorbijganger gehoord, die onmiddellijk de politie waarschuwde. Het gevolg was, dat binnen zeer korten tijd het geheele huizenblok waarin de fabriek is gelegen, werd afgezet, zodat ontvluchten onmogelijk zou zijn.

De inbrekers, die bij de brandkast aan het werk waren gegaan, bemerkten spoedig het onraad en klommen weer op de daken, achternagezeten door eenige politiemannen.

De kerels gaven zich echter niet spoedig gewonnen en sprongen door een dakraam, dat met een hor was afgesloten. Zoo kwamen zij in een pand, dat uitgang heeft in de Jan Sonjéstraat. Zij stormden de trappen af, wisten de voordeur te openen en stonden op straat. Reeds wilden beide de vlucht nemen, toen zij een agent zagen. Deze riep hun het „halt” toe en loste als waarschuwing een schot in de lucht.

De inbrekers bemerkten toen, dat er niets meer aan te doen was en lieten zich arresteeren. Zij zijn de 36-jarige G. K. en diens broer de 32 jarige J.J. K. Bij fouilleering werden electrische zaklantaarns en loopers op hen gevonden. Het bleek, dat zij in de fabriek het kantoor hadden overhoop geld en op energieke wijze begonnen waren, de brandkast te forceeren.

Een inbrekerszak en een stel zeer gevaarlijke uitstekende inbrekerswerktuigen, waaronder een zware koevoet met verlengstuk, tangen en scherpgemaakte breekijzers hadden zij bij hun vlucht moeten achterlaten. Hieruit en uit het verleden der heeren bleek voldoende dat men met vaklui te doen had. Beiden zijn, zooals gezegd, goede bekenden van de politie, kort geleden uit de gevangenis ontslagen.

Het tweetal heeft, daar er niets anders opzat, volledig bekend.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Op heeterdaad betrapt.' uit  van  dec

Op heeterdaad betrapt.

Een nachtwaker van een particulieren nachtveiligheidsdienst te Rotterdam hoorde Zaterdagnacht 11 mei 1929 te ongeveer drie uur gerucht in de pettenfabriek van de firma Wolf & Norden in de Middellandstraat. Hij waarschuwde onmiddellijk de politie, die een afzetting formeerde rondom het gebouw. Daarna ging zij het gebouw binnen, waar zij in het kantoor twee inbrekers op heeterdaad betrapte bij het forceeren van de brandkast. De twee mannen vluchtten naar de daken vanwaar zij poogden door een pand in de Jan Sonjéstraat op straat te komen.

Zij stuitten echter op de politieafzetting. Een agent schoot in de lucht, waarop de beide inbrekers bleven staan en gearresteerd konden worden. Het zijn de gebroeders K., 32 en 37 jaar oud, beiden bekende inbrekers. Eén van hen is eerst kort geleden voor een andere inbraak in vrijheid gesteld. In het kantoor is alles overhoop gehaald. De brandkast was echter nog niet geopend. Een groote hoeveelheid inbrekerswerktuigen werd gevonden.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Vlucht over de daken verijdeld.' uit  van  dec

Vlucht over de daken verijdeld.

Een nachtwaker van een particulieren nachtveiligheidsdienst te Rotterdam hoorde Zaterdagnacht 11 mei 1929 gerucht in de pettenfabriek van de firma Wolf & Norden in de Middellandstraat aldaar. Hij waarschuwde onmiddellijk de politie, die een afzetting formeerde rondom het gebouw. Daarna ging zij het gebouw binnen, waar zij in het kantoor twee inbrekers op heeterdaad betrapte bij het forceeren van de brandkast. De twee mannen vluchtten naar de daken, vanwaar zij poogden door een pand in de Jan Sonjéstraat op straat te komen. Zij stuitten echter op de politie-afzetting. Een agent schoot in de lucht, waarop de beide inbrekers bleven staan en gearresteerd konden worden. Het zijn de gebroeders K., 31- en 37 jaar oud, beiden bekende inbrekers. Eén van hen is eerst kort geleden uit de gevangenis ontslagen. In het kantoor is alles overhoop gebaald. De brandkast was echter niet geopend. Een groote hoeveelheid inbrekerswerktuigen werd gevonden.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Twee beruchte inbrekers op heeterdaad betrapt.' uit  van  dec

Twee beruchte inbrekers op heeterdaad betrapt.

Zaterdagnacht 11 mei 1929 hoorde een nachtwaker die op zijn ronde was, in de pettenfabriek van de firma Wolf & Norden aan de Eerste Middellandstraat te Rotterdam glasgerinkel. Hij waarschuwde de politie, welke terstond uitgebreide maatregelen nam. Zoo snel mogelijk werd een groot aantal agenten naar de Middellandstraat gezonden en het geheele blok huizen tusschen Schermlaan en Middellandstraat, in welk blok de fabriek ligt, werd zorgvuldig afgezet. Eerst daarna is de politie het pand binnengegaan. In het kantoor, dat gelijkvloers ligt werd ontdekt, dat de brandkast werd aangeboord.

Een ruit vlak naast de brandkast was stuk en blijkbaar hadden de inbrekers deze ruit bij hun werk per ongeluk gebroken. De daders waren evenwel onvindbaar. Nadat het kantoor doorzocht was, is de politie naar boven gegaan, maar al vond men daar ook sporen, die er op wezen, dat er inbrekers waren geweest, de gezochten bleken ook daar niet meer te zijn. Ten slotte is de politie op het dak geklommen. Het openstaan van een dakvenster had trouwens al het vermoeden gewekt, dat de dieven langs dien weg waren gevlucht. Toen men nauwelijks op het dak was, zag men op eenigen afstand twee mannen zich snel verwijderen over het dak van een pand aan de Jan Sonjéstraat. Kort daarna zagen de in die straat op post staande agenten twee mannen uit een huis komen. Zij hielden het tweetal aan. Het bleken de gebroeders K. te zijn, namelijk de 32-jarige J.J. K. en de 37-jarige G. K., twee oude bekenden van de politie.

Eerstgenoemde is nog maar sedert kort uit de gevangenis ontslagen. Bij hun vlucht zijn de gebroeders K. dwars door een gazen hor dat in een raam stond geloopen. Daarna zijn zij door een pand naar beneden gegaan, waarna zij op straat, gelijk is gemeld, zijn gearresteerd. Bij huiszoeking is een compleet stel inbrekerswerktuigen gevonden. Ook in de fabriek zijn dergelijke instrumenten aangetroffen.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Inbraak in een pettenfabriek.' uit  van  dec

Inbraak in een pettenfabriek.

Voor de Rotterdamsche rechtbank hebben terecht gestaan de gebroeders J.J. en G. K., beiden recidivist en gedetineerd, wien ten laste wordt gelegd, dat zij in den nacht van 10 op 11 Mei 1929 tezamen en in vereeniging, ter uitvoering van hun voornemen om in de in het pand Middellandstraat 110 gevestigde pettenfabriek voorheen Wolf & Norden, met het oogmerk van wederrechtelijke toeëigening weg te nemen gelden en wat verder van hun gading zou blijken te zijn, zich door middel van verbreking en in klimming toegang hebben verschaft tot de fabriek, en aldaar gepoogd hebben met behulp van een breekijzer, een boor en een nijptang de brandkast te openen, zijnde hun voorgenomen misdrijf niet voltooid door de van hun wil onafhankelijke omstandigheid, dat de brandkast uit zoodanig materiaal bestond, dat zij weerstand bood, en zij door de komst van de politie gestoord werden.

De verdachten bekenden volmondig. Door een leeg pand, waarvan de deur met een valschen sleutel geopend was, waren zij op het dak van de pettenfabriek gekomen. Na verbreking van een koekoek waren zij op de derde verdieping aangekomen. Van daar begaven zij zich naar het kantoor, waar zij de kap van de brandkast lichtten en deze vervolgens voorover kantelden. J.J. had met behulp van de meegebrachte werktuigen de kast bewerkt, maar deze bood meer tegenstand, dan men verwacht had. Opeens had G. ontdekt, dat er buiten politie stond. Over het dak en door een ander perceel hadden zij toen getracht te vluchten, doch toen zij de deur uitkwamen, waren zij door een politieagent gegrepen. Armoede was de drijfveer tot de daad geweest.

Getuige A. Brandel, directeur der pettenfabriek, had op 10 Mei 1929 zijn zaak in de beste orde verlaten. 's Nachts omstreeks 2 uur was hij door de politie geroepen. Een boor, een beitel en een nijptang lagen bij de brandkast, die voorover gekanteld was. In de kast had zich zoo goed als geen geld bevonden.

De inspecteur van politie K.T. van der Wilt had de telefonische waarschuwing gekregen, dat er onraad was in de pettenfabriek. Hij had de verdachten over de daken achtervolgd.

De agent van politie J. Moerman had beide verdachten gearresteerd, toen zij uit een pand aan de Jan Sonjéstraat kwamen.

Het Openbaar Ministerie achtte het ten laste gelegde bewezen. Ook al heeft J.J. K. alleen aan de brandkast gewerkt, dan is G. toch mede schuldig aan de poging tot diefstal. Toen J.J. K. aan den officier werd voorgeleid, heeft deze hem de vraag gesteld hoe het komt, dat hij — toch een flinke jongen — niet op eerlijke wijze zijn brood kon verdienen. J.J. had toen opgemerkt, dat het met een straflijst als de zijne niet gemakkelijk is, weer aan werk te komen. Vol lof was hij echter voor zijn broer G., die hem geholpen had, zooveel als in zijn vermogen was, en hij had er spijt van, dat hij deze mee in het avontuur betrokken had. Het Openbaar Ministerie meende er niet aan te kunnen meewerken, dat J.J. voorwaardelijk wordt veroordeeld. De kans bestaat echter, dat hij, wanneer driekwart van zijn straftijd om is, geholpen zal kunnen worden, om een nieuw leven te beginnen. Eisch: 1 jaar gevangenisstraf.

Wat G. betreft, al neemt zijn broer ook de schuld op zich, hij had aan de verleiding weerstand moeten bieden en niet moeten mee gaan. Ook hij heeft al eenige straffen achter den rug. Tegen hem eischt het Openbaar Ministerie 11 maanden gevangenisstraf met aftrek der preventieve hechtenis.

De verdediger van J.J. K., mr. C.C. Arnold, kan geheel meegaan met de overwegingen van het Openbaar Ministerie, echter acht pleiter de straf te hoog. Pleiter's indruk is deze, dat verdachte, die reeds meermalen gestraft is, moeilijk werk kan vinden. Toen hij gearresteerd werd, was hij net 8 maanden in vrijheid. Hij was toen bij zijn broer thuis en verdiende wat als koopman in ongeregeld goed. Door den strengen winter had hij echter in twee maanden al niets verdiend. Dit heeft op zijn eergevoel gewerkt. Hij had het gevoel, dat hij zijn broer niet langer kon „opeten”. Dit is de aanleiding tot de daad. Pleiter verzoekt deze omstandigheid bij het bepalen van de straf in aanmerking te nemen. Hij merkt nog op, dat bij een lichte straf de reclasseeringspogingen het beste resultaat zullen hebben.

Mr. W.J. Jongeneel, optredende voor verdachte G. K., wees er op, dat de rechtbank reeds meermalen menschen, die reeds meer met den strafrechter in aanraking zijn geweest, tot voorwaardelijke straffen heeft veroordeeld. Eén geval is pleiter zelfs bekend, waarbij de veroordeelde reeds zeven vonnissen achter den rug had. Dit geeft hem moed, te verzoeken, ook hier de mogelijkheid van een voorwaardelijke straf onder de oogen te zien.

Uitspraak 11 Juli 1929.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Inbrekers hebben druk werk.' uit  van  dec

Inbrekers hebben druk werk.

Verschillende inbraakjes in alle deelen der stad.

De buit is steeds gering.

Met een valsche sleutel heeft men zich ook toegang verschaft tot de woning van den gepensionneerden loods C.T. W. in de Jan Sonjéstraat Een koralen tasch, waarin een portemonnaie met ƒ10.— zat, alsmede een bos sleutels, werd meegenomen. Ook een portemonnaie met klein geld verdween.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Zakkenrollers op de markt.' uit  van  dec

Zakkenrollers op de markt.

Op de markt op den Goudschesingel blijven de zakkenrollers op de marktdagen nog steeds in actie. Van mejuffrouw J. K., wonende Verschoorstraat, werd een portemonnaie met ƒ6 gerold van mejuffrouw G. K., wonende Jan Sonjéstraat één met circa ƒ15 en een aantal gaspenningen.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Nummer twee.' uit  van  dec

Nummer twee.

In verband met den diefstal van twee rijwielen op 7 Mei 1935 jongstleden uit een stalling aan de Jan van Avennesstraat, respectievelijk ten nadele van G. E., uit die straat en van H.L. B., wonende Jan Sonjéstraat, waarvoor reeds een verdachte in het Huis van Bewaring werd ingesloten, heeft de politie Zaterdag 25 mei 1935 nog den 25-jarigen timmerman J.F. den B. aangehouden. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan den diefstal der rijwielen.

Lees het hele artikel
Diefstal, Fiets

Artikel 'Prestaties van het gilde der langvingers' uit  van  dec

Prestaties van het gilde der langvingers

Van een bakfiets, staande in de Jan Sonjéstraat heeft men een doos met margarine en een kilo roomboter gestolen ten nadeele van een melkslijter uit Vlaardingen.

Lees het hele artikel
Diefstal, Fiets

Artikel 'Thee gestolen' uit  van  dec

Thee gestolen

Inbrekers hebben zich in de nacht van 17 op 18 Maart 1941 toegang verschaft tot een pakhuis aan de Jan Sonjéstraat, toebehorende aan J.H.G. uit Overschie. Er werd niet minder dan 50 kilogram thee meegenomen.

Lees het hele artikel
Diefstal

Artikel 'Invaliden-rijwiel ontvreemd.' uit  van  dec

Invaliden-rijwiel ontvreemd.

De heer P. van Balgooi, wonende Jan Sonjéstraat 37, begaf zich Zondagmorgen 15 november 1942 jongstleden per rijwiel naar de Rooms Katholieke Kerk aan den Westzeedijk. Naar zijn gewoonte plaatste hij de fiets in het portaal. Na afloop van den dienst, kwam hij tot de ontstellende ontdekking, dat zijn vervoermiddel, dat speciaal voor hem was gebouwd in verband met zijn invaliditeit, was verdwenen. Deze diefstal is des te verwerpelijker, omdat de dief aan den bouw van het rijwiel moest hebben gezien, dat het aan een invalide toebehoorde, die door dit verlies wel bijzonder gedupeerd is.

Lees het hele artikel
Diefstal, Fiets