Jan Sonjéstraat

Alle 54 artikelen over onderwerp Fiets


Artikel 'Stadsnieuws.' uit  van  dec

Stadsnieuws.

1o. aan de firma J. Pieterse & Compagnon voor het plaatsen van een gasmotor van 4 paardekracht, een dynamo en een moffel in de smederij voor het herstellen van rijwielen enzovoort aan de Jan Sonjéstraat nummer 42,44;

Lees het hele artikel
Bedrijfsinformatie, Fiets

Artikel 'Jongensfiets,' uit  van  dec

Te koop aangeboden een sterke

Jongenfiets,

zonder gebreken, met prima Binnen- en Buitenbanden. Prijs ƒ23. Adres Jan Sonjéstraat 4, benedenhuis.

Lees het hele artikel
Fiets, Te koop

Artikel 'Framevijlers en een lakker' uit  van  dec

Framevijlers en een lakker

gevraagd, door Rotterdamsche Rijwielenfabriek Joh. Pieterse & Compagnon Jan Sonjéstraat 42-43-44.

12326 10

Lees het hele artikel
Fiets, Werknemer

Artikel 'Spotprijs.' uit  van  dec

Spotprijs.

Door bijzondere omstandigheden wordt een splinternieuw Heerenrijwiel, voorzien van Bel, Pomp, Tasch met gereedschap en Banden met nog 12 maanden garantie, voor spotprijs verkocht. Te bezichtigen. A. van Uitert, Jan Sonjéstraat 39, Rotterdam.

Lees het hele artikel
Fiets, Te koop

Artikel 'Werkplaats enzovoort' uit  van  dec

Werkplaats enzovoort

Direct te huur aan de Jan Sonjéstraat 40 een ruime Werkplaats, geheel compleet voor Herstelplaats enzovoort voor Fietsen ook geschikt voor gewone Smederij of voor alle andere doeleinden. Het is te huur met Woning of met Magazijn en Kantoor. Adres Heemraadssingel 126, hoek Middellandstraat

Lees het hele artikel
Bedrijfsruimte, Fiets

Artikel 'Rijwielen 31,50.' uit  van  dec

Rijwielen 31,50.

Reclame-Rijwielen met 1 jaar garantie, goede Banden 31,50; dito Kogelfreewheel, stuur twee remmen 37,25 Onze bekende Roland-Rijwielen, met of zonder Freewheel Peters Unionbanden 45,—. Roland Nummer 2, hoogfijne 1e klasse Machine, gemaakt van Engelsche fittings, 65,—. Roland Nummer 3, de beste Machine in den handel, met Bakkerbanden, concuurreert met de duurste merken, 85,—; fijne referentiën van Cliënten, die jarenlang onze Machines berijden, voorhanden. Rijwielbanden. Wij houden een werkelijke reuzencollectie Banden in voorraad, niet denkbeeldig. Binnenbanden 1,50. Excelsior 2,—. Peters Union 1 jaar garantie 2,50. Jackson 3,50. Bakker 4,50. Buitenbanden 2,— tot 8,50.

Voor de Rijwielhandelaars hebben wij extra lage prijzen. Vraagt onze geïllustreerde Prijscourant met speciale prijzen, korting op iedere Prijscourant v. Grossiers. Eigen Rijwielfabriek. Jan Sonjéstraat 40 Rotterdam. Emailleer- en Vernikkelinrichting, Frames, Wielen, Sturen enz Roland Rijwiel Comp. Binnenweg 112 benedenhuis. Eendrachtsstraat Rotterdam, (geen klein Winkeltje.)

Telefoon 5270.

Hoofdagent voor Flakkee J.G. Noordijk Dirksland.

Lees het hele artikel
Fiets, Reclame

Artikel 'Ter overname' uit  van  dec

Ter Overname

aangeboden een goed onderhouden Damesfiets. Adres van Wingerden, Jan Sonjéstraat 10.

Lees het hele artikel
Fiets, Te koop

Artikel 'Rijwiel 17.50.' uit  van  dec

Rijwiel 17.50.

Te koop een goed onderhouden en in uitstekenden toestand verkeerende Fiets voor ƒ17.50. Jan Sonjéstraat 10b.

Lees het hele artikel
Fiets, Te koop

Artikel 'Te Koop:' uit  van  dec

Te Koop:

een Heerenrijwiel in zeer goeden staat voor ƒ12.50, een Kinder Promenadewagen en een Tuinschommel alles in goeden staat voor spotprijs. Adres Jan Sonjéstraat 21b.

Lees het hele artikel
Fiets, Te koop

Artikel 'Heerenrijwiel' uit  van  dec

Dubbele Clockenlager 1e klas

Heerenrijwiel

met nikkelen Velgen Rijwiel nog nieuw met Bel en Tasch, voor elk nemelijk bod, ook Zondags te zien en te bevragen bij N.M. Huizing, Jan Sonjéstraat 38c, moet weg wegens plaatsgebrek

Lees het hele artikel
Fiets, Te koop

Artikel 'Heerenrijwiel' uit  van  dec

Heerenrijwiel

te koop aangeboden. Freewheel met Terugtraprem, ƒ35. Hetzelfde adres goede bespeelde Viool voor ƒ20. Roodenburg, Jan Sonjéstraat 5a.

Lees het hele artikel
Fiets, Muziek, Te koop

Artikel 'Jongensfiets' uit  van  dec

Jongensfiets

te koop voor Jongen 10 tot 14 jaar, nieuwe Binnen- en beste Buitenbanden, prijs billijk Ritmeijer, Jan Sonjéstraat 3a.

Lees het hele artikel
Fiets, Te koop

Artikel 'Jacht op 'n rijwieldief.' uit  van  dec

Jacht op 'n rijwieldief.

Gisteravond 28 juli 1918 6 uur deed mevrouw B. van der S., uit de Jan Sonjéstraat eenige inkoopen op den Schiedamscheweg en had toen haar rijwiel voor den winkel, waarin zij iets koopen wilde, geplaatst. Plotseling zag zij, dat de fiets door een man met een stroohoed op werd weggenomen. Zij snelde naar buiten en zag den man er mee wegrijden. Zij (rende?) hem achterna onder het roepen van „Houdt den dief”. Verschillende voorbijgangers namen aan de klopjacht deel. De dief reed de Spanjaardstraat in, daarna de Rosier Faassen- en de Bingleystraat. Toen hij geen uitweg meer zag, daar het aantal achtervolgers steeds toenam, wierp hij in de Bingleystraat het rijwiel weg en liep de Spanjaardstraat in… regelrecht in de armen van een agent van politie. Overgebracht naar het politiebureau aan de Voorstraat bleek hij te zijn db 20-jarige Van O.

Lees het hele artikel
Diefstal, Fiets

Artikel 'fietsjas 16 gulden.' uit  van  dec

Ter overname nog nieuwe

fietsjas 16 gulden.

Jan Sonjéstraat 42, beneden.

Lees het hele artikel
Fiets, Te koop

Artikel 'Diefstallen.' uit  van  dec

Diefstallen.

Van een portier aan de Maashaven is ten nadeele van B. R. uit de Jan Sonjéstraat, een rijwiel ontvreemd.

Lees het hele artikel
Diefstal, Fiets

Artikel 'rijwielen' uit  van  dec

Carnegie en The Globe

rijwielen

zijn gegarandeerd, ook in huurkoop. A. Dommers, Jan Sonjéstraat 3a. Rijwielhandel.

Lees het hele artikel
Fiets, Reclame

Artikel 'De onvermoeide zwijnenjagers.' uit  van  dec

De onvermoeide zwijnenjagers.

Uit een pand aan de Maasstraat is van W. V., uit de Osseweistraat, een rijwiel gestolen.

Ten nadeele van don rijwielhandelaar J. D., uit de Jan Sonjéstraat, is door iemand, die zich „Jan Van Trigt” noemde, een rijwiel verduisterd. Door denzelfden zwijnenjager werd vervolgens, thans onder den naam van „Jan De Vos” een rijwiel gehuurd bij J.C. L. aan de Sint Mariastraat, die eveneens niets meer van hem hoorde.

Lees het hele artikel
Diefstal, Fiets

Artikel 'Rotterdam in de sneeuw.' uit  van  dec

Rotterdam in de sneeuw.

De 18-jarige C. Nooteboom, uit de Rosestraat, slipte in de Jan Sonjéstraat met zijn rijwiel. Daar hij over pijn in de beenen klaagde, werd hij ter onderzoek naar het Ziekenhuis aan den Coolsingel vervoerd, waar men evenwel geen letsel kon constateeren.

Lees het hele artikel
Fiets, Ongeval

Artikel 'Weer een Schoolkind vergeten' uit  van  dec

Weer een Schoolkind vergeten

Rotterdam heeft thans ook zijn vergeten schoolkind! Tot nog toe waren wij er hier voor bespaard gebleven, schreef de Telefoon-correspondent aldaar. Gisteren 24 September 1925 heeft namelijk het langzamerhand chronisch wordend geval zich ook te Rotterdam voorgedaan.

Te vijf uur 's middags 24 september 1925 waren de leerlingen der 5e klasse van de Oranje-Nassauschool, een school voor bijzonder onderwijs aan de Velzenluststraat, naar huis gegaan. Eenige jongens moesten nablijven. Na een kwartiertje was de onderwijzer komen zeggen, dat ook zij konden opruimen. Blijkbaar is dit verkeerd begrepen door den 9-jarigen D. M., wonende op den Beukelsdijk. De jongen had zijn werk nog niet af en verkeerde in de meening, dat dit eerst gereed moest, vóór hij naar huis mocht gaan. De andere jongens gingen weg en M. bleef alleen in het lokaal achter. Te halfzes verliet het hoofd der school, de heer C. de Bruyn, die meende, dat alle kinderen weg waren het gebouw en deed de buitendeur op slot.

Toen de jongen met zijn werk gereed was, liep hij de gang in, om te zien, of de onderwijzer er nog was. Tot zijn schrik bemerkte hij, dat diens fiets, die altijd in de gang staat, weg was. Hij liep naar de buitendeur, doch vond deze op slot. Natuurlijk kwamen den knaap allerlei gedachten aan vergeten kinderen, die den geheelen nacht in de school hadden gezeten, in het hoofd, en hij vergat daardoor, dat de achteruitgang naar de gymnastiekschool altijd open staat. Hij begon luidkeels te schreeuwen en aan de deur te rammelen. Toevallig passeerden juist twee rechercheurs van politie, die den jongen geruststelden en bij den conciërge, die betrekkelijk dichtbij in de Jan Sonjéstraat woont, den sleutel van 't gebouw gingen halen. Te kwart voor zes was de jongen alweer bevrijd. Thuis had men nog niets van zijn achterblijven bemerkt.

Het hoofd der school wees er nog op, al was de jongen niet door de rechercheurs opgemerkt, hij toch niet lang meer opgesloten had behoeven te blijven, daar om zes uur de vrouw van den conciërge altijd weer in het gebouw komt voor het schoonmaken der lokalen. Maar, zoo voegde de heer De Bruyn hieraan toe, ik kan u de verzekering geven, dat het niet meer gebeuren zal. Het is een goede les geweest en wij zullen voortaan 's avonds voor het sluiten der school nagaan, of er iemand achterblijft.

Lees het hele artikel
Bewoner, Fiets

Artikel 'Gecompliceerde aanrijding.' uit  van  dec

Gecompliceerde aanrijding.

Op 's Gravendijkwal zijn gisteren 5 oktober 1926 de 29-jarige groentenhandelaar D.W. Z., uit de Jan Sonjéstraat, die de Schermlaan kwam uitrijden op zijn rijwiel en de 14-jarige J. van Dalen, uit de Rosier Faassenstraat, die uit de richting Schietbaanlaan per fiets aankwam, met elkander in botsing gekomen. De aanrijding ontstond, doordat van Dalen zenuwachtig werd van den van de 1e Middellandstraat naderenden motorwagen 161 van lijn 10 der Rotterdamsche Electrische Tramweg Maatschappij, en daardoor zijn bocht te kort nam. Beiden vielen en kwamen op de rails terecht, vlak vóór den motorwagen. Hoewel de bestuurder daarvan, de 30-jarige J.W. A., uit de Ommoordschestraat onmiddellijk electrisch remde en zand strooide, kon hij niet voorkomen, dat beider rijwielen ernstig werden beschadigd. Van Dalen bekwam bovendien kneuzingen aan beide knieën en moest per auto naar huis worden vervoerd.

Lees het hele artikel
Fiets, Ongeval

Artikel 'Van de fiets gevallen.' uit  van  dec

Van de fiets gevallen.

In de Jan Sonjéstraat wilde de 21-jarige mejuffrouw B. B. uit de Boezemstraat gisteravond 4 juli 1928 op haar fiets stappen, zij viel er evenwel weer af en kwam met het achterhoofd op straat terecht. De juffrouw bekwam een ernstige hoofdwonde, waarom de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst haar naar het ziekenhuis aan den Coolsingel bracht. Na daar behandeld te zijn, kon zij huiswaarts keeren.

Lees het hele artikel
Fiets, Ongeval

Artikel 'Jongen' uit  van  dec

Jongen

gevraagd met Transportfiets kunnende rijden ƒ8.00 per week Jan Sonjéstraat 17.

Lees het hele artikel
Fiets, Werknemer

Artikel 'fietsjongen,' uit  van  dec

Gevraagd nette

fietsjongen,

leeftijd circa 16 jaar. Loon ƒ6 à ƒ7 met verval. Adres Jan Sonjéstraat 36.

Lees het hele artikel
Fiets, Werknemer

Artikel 'Door auto aangereden.' uit  van  dec

Door auto aangereden.

Hedenmiddag 2 september 1930, ongeveer kwart over twee, is op den Beukelsdijk, de 17-jarige A. V., wonende Jan Sonjéstraat 14, door een luxe-auto aangereden en tegen de straat geworpen. Zij wilde op haar fiets den weg oversteken, waarbij de auto nog juist haar achterwiel raakte en haar omver wierp. Zij werd de apotheek, van den heer A.W. van Doorne, Beukelsdijk 132, binnengebracht, waar de hoofdwond, welke zij had bekomen, voorloopig werd verbonden. Per auto van den Geneeskundige Dienst is zij vervolgens naar het Ziekenhuis Coolsingel gebracht.

Lees het hele artikel
Auto, Fiets, Ongeval

Artikel 'Rijwielbotsing.' uit  van  dec

Rijwielbotsing.

Zaterdagmorgen 26 december 1931 kwart voor tien is de 13-jarige T. de Koning, wonende Jan Sonjéstraat, in de Van Borselenstraat aangereden door den 17-jarigen wielrijder H. de V., uit de Jan van Avennesstraat. De Koning viel en kwam met het hoofd op een trottoirband terecht. Hij kreeg een gat in het voorhoofd, welke door een in de omgeving wonend geneesheer is verbonden.

Lees het hele artikel
Fiets, Ongeval

Artikel 'Examen geslaagd 'n gazelle gevraagd!' uit  van  dec

Examen geslaagd 'n gazelle gevraagd!

Het betrouwbare, snelle, lichtloopende en toch niet dure rijwiel.

Agenten voor Rotterdam

C.G. van Arnhem, Plantageweg 55a.

Hofman & Compagnon, Nieuwe Binnenweg 131.

J. Smit, Jan Sonjéstraat 2.

J.C.J. Teygeler, Bergweg 82a.

29608 42

Lees het hele artikel
Fiets, Reclame

Artikel 'Zonderlinge behandeling aan de grens.' uit  van  dec

Door Rijkskommiezen aangeschoten.

Zonderlinge behandeling aan de grens.

Zondagavond 5 december 1932 is de familie A. Valster, wonende Jan Sonjéstraat 34b, alhier, komende met een luxe-auto van Baarle-Nassau, waar men een bezoek had gebracht aan een familielid in de Kweekschool voor Broeders, om omstreeks 7 uur op den weg tusschen Baarle-Nassau en Chaams een eigenaardige behandeling ten deel gevallen van de Rijkskommiezen. Ongeveer één à twee kilometer van Baarle-Nassau af vielen plotseling, terwijl de auto met een vaart van ten hoogste 25 KiloMeter reed, twee schoten.

Het tweede trof de 42-jarige mevrouw A. Valster-Kolenberg, die links van haar man zat, die de auto bestuurde, ongevaarlijk onder de borst. De auto stopte, waarna twee kommiezen per fiets verschenen, die beweerden, dat zij tevoren den bestuurder hadden gesommeerd te stoppen, maar dat deze daaraan geen gevolg had gegeven. De heer Valster nam met deze mededeeling geen genoegen en verzocht de ambtenaren voor hem uit te rijden naar het raadhuis in Baarle-Nassau, waaraan slechts schoorvoetend gevolg werd gegeven.

De burgemeester van Baarie-Nassau heeft den kogel, die in den mantel van mevrouw Valster-Kolenberg was blijven steken, in beslag genomen.

De houding van de Rijkskommiezen was voor den heer Valster aanleiding om een aanklacht over het gebeurde ter plaatse in te dienen, en hij zal, naar mevrouw Valster-Kolenberg ons heden mededeelde, ook op andere wijze trachten recht te verkrijgen, waar hij uit de geheele behandeling en wat zich daarna bij het onderzoek afspeelde, sterk den indruk heeft verkregen, dat men hem van de zijde der autoriteiten eer tegen dan meewerkte.

Door het oponthoud miste de familie tenslotte de laatste pont te Moerdijk maar zag dit leed door de goede zorgen van den caféhouder van café Het Veer tenslotte tot een minimum beperkt.

Lees het hele artikel
Auto, Bewoner, Fiets

Artikel 'Nummer twee.' uit  van  dec

Nummer twee.

In verband met den diefstal van twee rijwielen op 7 Mei 1935 jongstleden uit een stalling aan de Jan van Avennesstraat, respectievelijk ten nadele van G. E., uit die straat en van H.L. B., wonende Jan Sonjéstraat, waarvoor reeds een verdachte in het Huis van Bewaring werd ingesloten, heeft de politie Zaterdag 25 mei 1935 nog den 25-jarigen timmerman J.F. den B. aangehouden. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan den diefstal der rijwielen.

Lees het hele artikel
Diefstal, Fiets

Artikel 'Bierbottelarij' uit  van  dec

Bierbottelarij

vraagt nette Jongen voor Fiets- en Pakhuiswerk, Loon ƒ3.50. Brieven Jan Sonjéstraat 15.

Lees het hele artikel
Fiets, Werknemer

Artikel 'Te koop:' uit  van  dec

Te koop:

1 Herenrijwiel met Torpedonaaf, 1 licht Motorrijwiel, onder 60 kilogram merk Gazelle met J.L.O.-motor. Jan Sonjéstraat 10a.

Lees het hele artikel
Fiets, Motor, Te koop

Artikel 'Ongevallen' uit  van  dec

Ongevallen

Gisteren 28 februari 1937 is de 34-jarige B.J. Hulsker, wonende Jan Sonjéstraat, bij het oefenen op de wielerbaan in de Nenijtohal gevallen. Met een hoofdwond en een hersenschudding werd hij in het Ziekenhuis aan den Bergweg opgenomen.

Lees het hele artikel
Fiets, Ongeval

Artikel 'Te koop:' uit  van  dec

Te koop:

1 Nieuwe Damesfiets, groot Schrijfbureau Duitsche Piano, Eet-, Ontbijt- en Theeservies. Wegens vertrek naar Indië. L. van den Bos, Jan Sonjéstraat 36.

Lees het hele artikel
Fiets, Huisraad, Muziek, Te koop

Artikel 'Heren- en damesrijwiel' uit  van  dec

Heren- en damesrijwiel

te koop beide geheel compleet met belasting merken. Samen: ƒ25, niet afzonderlijk. A. Vermeule, Jan Sonjéstraat 22b.

Lees het hele artikel
Fiets, Te koop

Artikel 'Damesrijwiel,' uit  van  dec

Damesrijwiel,

lamp, nieuwe Binnenbanden, Terugtrapnaaf, Handrem. Lage Prijs. Te bevragen Oostenveld, Jan Sonjéstraat 5.

Lees het hele artikel
Fiets, Te koop

Artikel 'Verkeersongevallen.' uit  van  dec

Verkeersongevallen.

Om half 11 vanmorgen 26 juni 1939 is de 15-jarige B.J.L. Hulsker wonende in de Jan Sonjéstraat op den Nieuwe Binnenweg met haar fiets over de rails geslipt. Met een vermoedelijke linkerschouderbreuk is het meisje opgenomen in het ziekenhuis aan den Coolsingel.

Lees het hele artikel
Fiets, Ongeval

Artikel 'Winkel en werkplaats uitgebrand' uit  van  dec

Winkel en werkplaats uitgebrand

Aan de 1e Middellandstraat.

Hedenmorgen 7 oktober 1939 omstreeks kwart voor 9 was de rijwiel- en motorhandelaar P. Dekker in zijn werkplaats aan de Jan Sonjéstraat 2, welke gelegen is achter zijn zaak aan de 1e Middellandstraat 100b, bezig met een met een gasvlam verhitten bout een ledige benzinetank te lasschen. Plotseling schoot een groote vlam uit de tank en zette de omgeving in vlam. Dekker poogde de vlammen nog te dooven, doch moest, daar de brand zeer snel in omvang toenam, de vlucht nemen. Men trachtte nog enkele motorrijwielen en fietsen uit den winkel te redden, doch ook deze was door de licht brandbare voorraden weldra één vuurzee, zoodat men de pogingen tot berging van de aanwezige goederen moest staken. Steeds verder drong het vuur in den overvollen winkel door en spoedig sloegen de vlammen aan alle kanten van het hoekhuis fel naar buiten.

Ondertusschen was slangenwagen 31 met den onderbrandmeester, den heer M. Verhoeven, en den brandmeester, den heer J. van Onlangs, ter plaatse gekomen en dadelijk werd met twee stralen op de waterleiding met de blussching begonnen. Van slangenwagen 28, welke vlak daarop werd gemeld, werd nog één straal in werking gesteld en met deze drie stralen slaagde men er in den brand, nu onder leiding van den hoofdman, den heer A.J. Kruis, tot het winkelhuis en de daarachter gelegen werkplaats te beperken. Men kon voorkomen, dat de bovengelegen verdiepingen bewoond door de gezinnen Jansen en Otterspoor, ook door het vuur werden aangetast. De winkel en de werkplaats brandden echter schoon leeg. Van den daarin aanwezig geweest zijnden voorraad was alleen een verkoolde puinhoop over.

De bovenwoningen hadden alleen rookschade bekomen. Door het snelle optreden der brandweer was doorbranden van de winkel- en werkplaatszoldering voorkomen.

Daar gevaar bestond dat het vuur nog tusschen de plafonds doorsmeulde, werden deze op last van hoofdman Kruis afgestoken.

Omstreeks half elf was de brand gebluscht en ging men tot de ruiming en nablussching over.

Van de hulp van het personeel der slangenwagens 32 (in reserve), 56 en 49, welke eveneens waren uitgerukt, behoefde geen gebruik te worden gemaakt.

Personeel der Afdeling Brandbluschmiddelen, dat onder bevel van den opzichter, den heer J.W. Mallan, met den gereedschapswagen nummer 1 aanwezig was, verleende goede diensten bij de blussching.

De schade wordt door verzekering gedekt.

De talrijke nieuwsgierigen werden op voldoenden afstand gehouden door een uitgebreide politiemacht onder bevel van den hoofdinspecteur, den heer G.W. Valken, zoodat de brandweer ongestoord haar werk kon doen en het verkeer door de 1e Middellandstraat ook niet werd gestoord. Gedeeltelijk werd dit tijdens de blussching omgelegd.

Lees het hele artikel
Brand, Fiets, Motor

Artikel 'Rijwielstalling' uit  van  dec

Rijwielstalling

ter overname aangeboden. 's Avonds na zes uur. Adres: Jan Sonjéstraat 36.

Lees het hele artikel
Bedrijfsruimte, Fiets

Artikel 'Prestaties van het gilde der langvingers' uit  van  dec

Prestaties van het gilde der langvingers

Van een bakfiets, staande in de Jan Sonjéstraat heeft men een doos met margarine en een kilo roomboter gestolen ten nadeele van een melkslijter uit Vlaardingen.

Lees het hele artikel
Diefstal, Fiets

Artikel 'Flinke nette Jongen' uit  van  dec

Flinke nette Jongen

gevraagd als leerling rijwielhersteller, gelegenheid om vlug te bekwamen als zoodanig. E. Wessels. Jan Sonjéstraat 36.

Lees het hele artikel
Fiets, Werknemer

Artikel 'Tob niet Fietsers.' uit  van  dec

Tob niet Fietsers.

voor alle onderdeelen en reparaties: naar Wessels — Jan Sonjéstraat 36.

Lees het hele artikel
Fiets, Reclame

Artikel 'Invaliden-rijwiel ontvreemd.' uit  van  dec

Invaliden-rijwiel ontvreemd.

De heer P. van Balgooi, wonende Jan Sonjéstraat 37, begaf zich Zondagmorgen 15 november 1942 jongstleden per rijwiel naar de Rooms Katholieke Kerk aan den Westzeedijk. Naar zijn gewoonte plaatste hij de fiets in het portaal. Na afloop van den dienst, kwam hij tot de ontstellende ontdekking, dat zijn vervoermiddel, dat speciaal voor hem was gebouwd in verband met zijn invaliditeit, was verdwenen. Deze diefstal is des te verwerpelijker, omdat de dief aan den bouw van het rijwiel moest hebben gezien, dat het aan een invalide toebehoorde, die door dit verlies wel bijzonder gedupeerd is.

Lees het hele artikel
Diefstal, Fiets

Artikel 'Door autobus doodgereden.' uit  van  dec

Door autobus doodgereden.

Op den hoek van den Goudschesingel en de Meent is Donderdagmiddag 14 september 1944 een doodelijk ongeval gebeurd. De 45-jarige fietser A. Vis uit de Jan Sonjéstraat is daar door een autobus overreden. Met zware inwendige kneuzingen is hij naar het ziekenhuis aan den Coolsingel vervoerd. Tijdens het transport is hij overleden.

Lees het hele artikel
Fiets, Ongeval

Artikel 'Geslipt in de tramrails' uit  van  dec

Geslipt in de tramrails

Op de Mauritsweg raakte Maandagmiddag 10 mei 1948 de wielrijder A.H. S. uit de Ackersdijkstraat met het voorwiel van zijn fiets inde tramrails. Hij viel en sloeg met het hoofd tegen de bijwagen van een uit de tegengestelde richting komende tram van lijn 14. Met een wond aan het achterhoofd, inwendige kneuzingen en kwetsuren aan de linkerarm is hij in het Coolsingelziekenhuis opgenomen.

Op de Goudserijweg slipte de wielrijder F.A. V. uit de Jan Sonjéstraat in de tramrails. De linkervoet van de man werd overreden door een juist passerende vrachtauto. De tenen werden gekneusd. Het tramverkeer ondervond een half uur vertraging.

De scheepsbewaker F.J. van P. uit Pernis overkwam op de Westzeedijk een dergelijk ongeval. Hij kneusde de rechterknie toen hij met zijn fiets kwam te vallen. In het Coolsingelziekenhuis werd de man opgenomen.

Lees het hele artikel
Fiets, Ongeval, Tram

Artikel 'Ernstig ongeval in Middellandstraat' uit  van  dec

Ernstig ongeval in Middellandstraat

De 41-jarige mevrouw J. Tegelaar-van der Horst uit de Josephstraat kwam gistermiddag 16 augustus 1951 omstreeks kwart over vijf met haar fiets te vallen, toen zij in de Middellandstraat nabij de Jan Sonjéstraat een carrier passeerde en daarbij de zijkant van een naast haar rijdende zware vrachtauto raakte. Zij sloeg met haar hoofd eerst tegen de laadbak van de auto en daarna tegen het wegdek. Met een schedelbasisfractuur en een gebroken schouder is de vrouw in het Sint Franciscusgasthuis opgenomen.

Lees het hele artikel
Auto, Fiets, Ongeval

Artikel 'herenfiets' uit  van  dec

Te koop

herenfiets

met trommelremmen in pracht staat ƒ65, ook 8 juli 1956. Jansen, Jan Sonjéstraat 8.

Lees het hele artikel
Fiets, Te koop

Artikel 'tandem,' uit  van  dec

Te koop goed onderhouden

tandem,

zo goed als nieuwe banden, nieuwe Torpedonaaf. Vaste prijs ƒ85, J. Guillot, Jan Sonjéstraat 16b, Rotterdam-Centrum.

Lees het hele artikel
Fiets, Te koop

Artikel 'kinderdriewieler,' uit  van  dec

Te koop

kinderdriewieler,

in goede staat, billijke prijs, DKW-motor, 98 c.c met duosit, tegen elk aannemelijk bod, na 6 uur. Jan Sonjéstraat 26b, J. van den Akker. Rotterdam 3.

Lees het hele artikel
Fiets, Motor, Te koop

Artikel 'Executieverkoop' uit  van  dec

Executieverkoop

Donderdag 18 maart 1982, te 11.00 uur te Rotterdam, Jan Sonjéstraat 17b ten laste van W.G. Hoefakker diverse houten-ladders, dames en herenfiets, wasautomaat, jukebox, Mercuri type 40 buitenboordmotor, Berini bromfiets, en een automobiel American motors type Hornet, kenteken 50-PZ-31 en wat verder te koop zal worden aangeboden.

Bezichtiging een half uur voor de verkoop.

Contante betaling. Geen opgeld.

De deurwaarder,

Lees het hele artikel
Auto, Bewoner, Fiets, Huisraad, Te koop

Artikel 'Jan Sonjéstraat 100 jaar' uit  van  dec

Jan Sonjéstraat 100 jaar

door Ineke Westbroek

„In deze straat lukt het om mensen die heel erg van elkaar verschillen bij elkaar te krijgen.” Een grote kracht van de honderdjarige Jan Sonjéstraat, vindt Aad Lutgerink, die al eenendertig jaar in de straat woont. Als onderstreping van zijn stelling wapperden in de Jan Sonjéstraat de vlaggen van alle nationaliteiten van mensen die er wonen.

Uit het gedenkboekje ‘Even terug in de tijd’, dat is samengesteld door de straatgroep Jan Sonjé en geschreven en geïllustreerd is door de bewoners Oscar Gelderblom en Jan van der Ploeg, valt op te maken dat de mensen in de Jan Sonjéstraat zowel in het heden als in het verleden een hechte groep hebben gevormd. Tijdens de jubileumreünie, die de straatgroep op 11 maart 2000 in het Trefcentrum organiseerde, werd het eerste exemplaar uitgereikt aan de oudste bewoner, de heer Jan van Hooijdonk (97).

Even terug in de tijd beschrijft de afgelopen honderd jaar Jan Sonjéstraat en geeft een beeld van de straat anno nu. Veel voormalige bewoners hebben meegewerkt aan het boek, door oude foto's aan te leveren. De oud-bewoners, die verspreid over het hele land blijken te wonen, reageerden op oproepen in kranten, die de straatgroep had geplaatst. De familie Knulst, die van 1925 tot 1935 met negen broertjes en zusjes op 33b woonde, vond het leuk om gehoor te geven aan de oproep voor foto's en deelname aan de reünie. Zij hebben hun straatje nooit kunnen vergeten. De heer Knulst, die tegenwoordig in Berkel en Rodenrijs woont, weet nog precies alle bedrijfjes in de straat, zoals de boordenwasserij waar zijn vader de boorden liet stijven. Ook de garen- en bandzaak van de gezusters Ladage ligt hem nog vers in het geheugen: „Daar was een blinde muur. Als we daar met ballen tegenaan gooiden, kwamen ze naar buiten, want die ballen belandden wel eens tegen de ramen.” Zijn zus (zij woont alweer vele jaren in Schiebroek) weet nog hoe zij 's avonds, gezeten op de tuintrap, urenlang over de schutting met haar buurmeisje zat te kletsen: „We hadden het over van alles, over school, over jongens. Ik heb hier wel een stuk of vier vrijers gehad.”

Aanvaringen met oom agent

Touwtjespringen, fietsen, ‘koten’, slagballen, van put naar put lopen en natuurlijk voetballen, dat waren de favoriete spelletjes in de Jan Sonjéstraat. Het probleem rond voetballende jongens in een te kleine straat blijkt van alle tijden te zijn. Een oud-bewoner, die zijn jeugd in de straat heeft doorgebracht, herinnert zich de aanvaringen met politieagenten van het dichtbij gelegen bureau Duivenvoordestraat: „Dan had je de mogelijkheid dat je balletje werd afgepikt. Die agent kwam altijd de straat in op een fiets met een hele grote bel: ping pang! Op de wijs van die bel riepen wij dan: ‘De lul!’” Dierbare herinneringen koesteren de ex-bewoners aan de chique mevrouw Spitters, die zich niet te goed voelde om urenlang het springtouw te draaien, met om zich heen een grote kluit touwtjespringende kinderen. Nog steeds voelen ouders in de Jan Sonjéstraat zich betrokken bij alle kinderen in de straat. Een Kaapverdiaanse oud-bewoonster, een maand geleden verhuisd naar IJsselmonde („We hadden een groter huis nodig met een tuin, in een rustiger buurt waar kinderen veilig kunnen spelen”) denkt met weemoed aan het gevoel van onderlinge saamhorigheid, waarmee ouders en kinderen er samen op uittrokken: „We gingen samen naar het park, deden spelletjes. Al die leuke dingen mis ik. Wat dat betreft is het jammer dat we weg zijn gegaan.”

Plantdagen en straatdiners

Een grote rol bij het bevorderen van het saamhorigheidsgevoel spelen de activiteiten van de in 1991 opgericht straatgroep, die straatdiners en gezamenlijke plantdagen organiseert. Samen met Aad Lutgerink en Don Lassooij speelt Jan Poot een centrale rol bij deze activiteiten. Hij woont sinds 1954 in de straat. Oorspronkelijk komt hij uit Veendam. „Er is veel veranderd in de straat”, blikt hij terug, „vroeger woonden er alleen maar Nederlanders, nu leven wij met verschillende culturen.” Een ander opvallend verschil: „Vroeger had je alleen maar een fiets, die je gemakkelijk kwijt kom, nu hebben we allemaal een auto.” Zijn mooiste herinnering: „Toen ik mijn eigen huis kocht en hier kwam wonen met mijn gezin. Een waanzinnig goed huis voor die prijs. Het bewijs: ik woon er nog!”

Angstige ogenblikken

Even terug in de tijd wijdt ook een hoofdstuk vaan de Jan Sonjéstraat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beschreven wordt hoe bewoners zoveel mogelijk hun gewone leven probeerden voort te zetten. Ook in de Jan Sonjéstraat eiste de oorlog slachtoffers. Zoals de joodse bewoner van 35a, die werd afgevoerd nadat bleek dat niemand in de straat hem durfde te laten onderduiken. Het zoontje van de kleermaker (Wachsman) op 30b, Ietje (voluit Isaac (Ilan)) werd wel een helpende hand gereikt, maar zijn ouders konden niet van hem scheiden. Niemand uit dit gezin keerde terug. De angstige ogenblikken tijdens bombardementen — zoals de voor de Sicherheitsdienst bestemde ‘Bellebom’ — bleven veel oud-bewoners hun leven lang bij. „Mijn moeder en ik waren samen thuis toen we hoorden schieten”, vertelt een oud-bewoner, die de oorlog als kind meemaakte, „die bom viel schuin achter onze woning. Mijn moeder en ik stonden in een hoekje in een nis. Zo hebben wij elkaar vastgehouden. Was hij ontploft, dan had ik dit waarschijnlijk nooit kunnen vertellen.”

Onderschrift bij de foto De stemming zat er goed in tijdens het lied

Lees het hele artikel
Eeuwfeest, Fiets

Artikel 'Bewoners ruimen oBikes op: We moeten wel' uit  van  dec

Bewoners ruimen oBikes op: We moeten wel

Lang niet iedereen in Rotterdam is blij met de komst van de deelfietsen van oBike. In de Rotterdamse wijk Middelland zijn bewoners er zo klaar mee dat ze zelf de fietsen verplaatsen. „We moeten wel”, legt Robert Jager uit. „Er is gewoon geen ruimte voor rolstoelen of kinderwagens.”

Jager is wijkcoördinator van Mooi Mooier Middelland voor de gemeente Rotterdam en zet zich vol enthousiasme in voor zijn buurt. „In zijstraten van drukke straten als de Middellandstraat zorgen de fietsen echt voor overlast, met de mensen in de buurt die de fietsen gebruiken hebben we al afspraken gemaakt, maar er duiken er elke keer zoveel op. Soms staan er 18 van die oBikes in onze kleine zijstraat, dat neemt gewoon te veel ruimte in.” Samen met mensen uit de buurt haalde hij afgelopen weekend voor de derde keer met een bakfiets de oBikes van de stoep in de Jan Sonjéstraat.

Hij is niet tegen de oBikes benadrukt Jager. „Ik ben er in het buitenland echt fan van, maar ik snap niet dat ze hier overal staan. Ik vind het echt jammer dat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt tussen de gemeente en het bedrijf over een rekken-systeem. Maar het is nooit te laat om dingen aan te passen… Op openbare plekken zoals bij de speeltuin, of in een brede straat kan je die fietsen prima kwijt. Ik hoop echt dat er iets aan gedaan wordt.”

Tot die tijd zal Jager zelf de fietsen verzamelen op plekken waar ze niet voor overlast zorgen. „Van mensen uit nauwe straten in de buurt heb ik vernomen dat ook zij de fietsen willen verplaatsen, zolang het bedrijf het niet doet, doen we het maar even zo.”

Onderschrift bij de foto De mensen van Mooi Mooier Middelland verplaatst de fietsen van zijstraatjes waar ze in de weg staan, naar een parkeerplek op de Middellandstraat. © MooiMooierMiddelland

Lees het hele artikel
Fiets, oBike

Artikel 'Rotterdammers zijn oBike beu' uit  van  dec

Rotterdammers zijn oBike beu

Een groep bewoners in de Jan Sonjéstraat in de Rotterdamse wijk Middelland is helemaal klaar met de oBike. Vooral omdat de straat zo smal is, veroorzaken de gele fietsen veel overlast en kunnen invaliden en kinderwagens niet fatsoenlijk over de stoep lopen.

Met het initiatief oBike heeft bewoner Robert Jager geen probleem. „Ik ben voor delen, maar nu is het een vuilnisbelt van fietsen. Zeker in onze smalle straat tast het de leefbaarheid aan.” Hij vindt dat de gemeente en oBike een oplossing moeten bedenken. „In Milaan en Barcelona moeten mensen de fiets terugplaatsen in een speciaal nietje, anders loopt de teller door. In Rotterdam moet zoiets toch kunnen ten koste van een aantal parkeerplekken?” Hij vreest dat het alleen nog maar erger gaat worden. „Er komen nog twee aanbieders bij.”

Bij de gebiedscommissie Centrum regent het al langer klachten over de oBike en ook de gemeenteraad heeft vragen.

Lees het hele artikel
Fiets, oBike

Artikel 'Bewoners Middelland zijn geparkeerde oBikes beu' uit  van  dec

Bewoners Middelland zijn geparkeerde oBikes beu

Reuze handig en goedkoop fietsvervoer in Rotterdam, maar voor buurtbewoners in Rotterdam-West vooral een sta-in-de-weg: de oBike. De grijs-gele fietsen die je overal voor een klein bedrag kunt pakken en ook overal kunt achterlaten. En juist dat ‘overal achterlaten’ zijn bepaalde Rotterdammers zat.

Robert Jager is wijkcoördinator van Mooi Mooier Middelland voor de gemeente Rotterdam maar bovenal buurtbewoner. Afgelopen weekend heeft hij samen met zijn buurmannen voor de derde keer met de bakfiets tientallen oBikes van de stoep in de Jan Sonjéstraat weggehaald.

Jager: „Ik zet ze netjes aan het einde van de weg aan de Middellandstraat, hoor. Er kan hier gewoon geen kinderwagen of scootmobiel meer langs. En onze eigen fietsen kunnen we ook niet kwijt.”

De fietsenverplaatsende buurtbewoner hoopt dat de gemeente „eindelijk eens meer stallingen gaat realiseren”. Ook oBike zelf moet van de Jager z'n best gaan doen om de fietsen beter te verspreiden.

Onderschrift bij de foto Bewoners Middelland zijn geparkeerde oBikes beu

Lees het hele artikel
Fiets, oBike

Artikel 'Steeds meer deelfietsen in Rotterdam' uit  van  dec

Steeds meer deelfietsen in Rotterdam

Terwijl Amsterdam de deelfietsen uit de stad bant, komen er in Rotterdam alleen maar aanbieders bij. Na Obike, de Gobike en Donkey Republic plaatst Mobike de komende week 150 fietsen in hartje stad, weet Metro.

Bewoners en winkeliers zijn er niet minder blij mee. In sommige wijken hebben bewoners zelfs al teams opgezet om de fietsen uit hun straat weg te halen. Een groep bewoners in de Jan Sonjéstraat in de Rotterdamse wijk Middelland vond dat gele fietsen van oBike veel overlast veroorzaken.

Verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg (Vervoer) wil met de partijen rond de tafel, maar heeft geen plannen om de fietsen te verbieden.

Lees het hele artikel
Fiets, oBike

Artikel 'Wijk Middelland veiliger door ‘auto-onvriendelijke’ aanpak' uit  van  dec

Wijk Middelland veiliger door ‘auto-onvriendelijke’ aanpak

De Rotterdamse wijk Middelland is veiliger geworden door een ‘auto-onvriendelijke’ aanpak. In de Brancobuurt (met 10 straten en 800 bewoners) wierpen de bewoners hobbels op zodat autobestuurders nu de wijk mijden.

Bijna drie jaar werkten Robert Jager en Dolf Klijn, bewoners van Middelland, aan een plan dat een deel van hun wijk (verkeers-)veiliger zou moeten maken. Het ging dan om het gedeelte tussen de Middellandstraat en Mathenesserlaan en de 's-Gravendijkwal en Claes de Vrieselaan. Woensdag 14 maart 2018 presenteerde het duo, bijgestaan door Frans Reijnhoudt, de uitkomsten van een serie experimenten.

Niet eens zo lang geleden was Middelland nog onderdeel van het beruchte ‘wilde westen’ van Rotterdam. Junks en hoeren bepaalden het straatbeeld, veel huizen waren dichtgetimmerd met luiken. De situatie van toen is inmiddels veranderd, de buurt is flink opgeknapt.

Heilige koe

Als de ‘bezorgde vaders’ werd er gewerkt aan verkeersplannen die de straten vol met blik weer terug moesten geven aan de bewoners. „Kinderen moeten kunnen spelen. We hebben wel gemerkt dat de auto een heilige koe is. Nog steeds. Automobilisten dachten dat de straten hier snelwegen waren”, zegt Jager. „We hebben wel eens de grap gemaakt over een buurman. Die ging zo: je kan beter aan de buurvrouw zitten dan aan zijn auto”, vult mede-onderzoeker Frans Reijnhoudt aan.

In het rapport ‘Veilig, Veiliger Middelland’ stellen de bewoners vast dat het creëren van blokkades helpt om de auto's de wijk uit te krijgen. „We hadden eerst circa 300 auto's per dag per straat, dat zijn er 200 geworden. Dat is toch pure winst.”

Het duidelijker vastleggen van de 30 kilometer-zones was daarbij een van de hulpmiddelen. Verder hebben het ophogen van de verkeersdrempels en het plaatsen van Nijntje-borden bijgedragen in de strijd tegen de auto's. „We wilden de voetganger weer op 1 hebben in deze buurt en de fietser op 2. Dat is gelukt. Pas dan komt de auto.”

Kroeg

Jager en Klijn gingen tegelijkertijd de strijd aan met een kroeg in de Jan Sonjéstraat, die voor overlast zorgde. „Er moesten wel camerabeelden aan te pas komen, maar de kroeg en de overlast zijn sinds vorig jaar november 2017 verdwenen. Alleen moet de horeca-vergunning er nog van af.”

De bewoners van Middelland worden eind maart 2018 op de hoogte gesteld. De plannen worden aangeboden aan de gebiedscommissie Delfshaven en de de gemeente Rotterdam.

De onderzoekers werken ook nog aan een voorstel voor de Kruidenbuurt in Ommoord (Prins Alexander), een wijk waar grote parkeerproblemen zijn.

Onderschrift bij de foto Bewoners Robert Jager (l.) en Dolf Klijn werken aan project om de wijk Middelland veiliger te maken. © Jan de Groen

(Zie https://veilig-veiliger-middelland.nl voor het eindrapport van het project Veilig, Veiliger Middelland)

Lees het hele artikel
Fiets, Verkeer