Jan Sonjéstraat

Alle 9 artikelen over onderwerp Straat


Artikel 'Straten-aanleg in den Coolpolder.' uit  van  dec

Straten-aanleg in den Coolpolder.

Burgemeester en Wethouders hebben aan den Raad doen toekomen een plan tot aanleg van straten bewesten de Bellevoysstraat in samenwerking met de heeren M. Zaaijer cum suis. Deze straten zullen worden aangelegd op een terrein in den Coolpolder, dat, uit drie kampen land bestaande, zich uitstrekt bewesten de aan de Bellevoysstraat gelegen erven van den Ouden Binnenweg tot aan de wetering, waarlangs de Middellandstraat ontworpen is. Over den middelsten kamp zal de Claes de Vrieselaan worden doorgetrokken ter breedte van 30 meter. Verder worden doorgetrokken de Schermlaan tot aan de Claes de Vrieselaan en de Schietbaanlaan over alle drie de kampen terwijl nog worden aangelegd een 20 meter breede straat, aan welker verlengde het archiefterrein uitkomen zal (de latere Robert Fruinstraat). De Middellandstraat zal door twee straten, respectievelijk 12 en 13 meter breed, aan de Schermlaan verbonden worden (de latere Jan Porcellisstraat en Jan Sonjéstraat), en de Schermlaan aan de Schietbaanlaan door een straat van 15 meter breed (de latere Jan van Vuchtstraat). Eindelijk op den westelijken kamp een straat van 15 meter van het ontworpen pleintje aan de verlenging der Claes de Vrieselaan naar de Schietbaanlaan (de latere Joost van Geelstraat). Voor de uitvoering van dat plan is becijferd een bedrag van ƒ137.700, te dragen door de heeren Zaaijer cum suis en ƒ19.700 te dragen door de gemeente. Voor rekening van eerstgenoemden komen dan alle kosten voor zoover de straatbreedte niet grooter is dan 25 meter en daaronder is ook begrepen de stratenaanleg aan beide zijden van het plein tot over 12½ meter uit de rooiing. Voor rekening der gemeente komt de aanleg over meer dan 25 meter breedte en van het middengedeelte van het plein, samen over plusminus 3950 centiaren. Bovendien verzoeken de heeren Zaaijer cum suis voor die 3950 centiaren grond, die zij ter wille van verkeersbelangen afstaan, een vergoeding van ƒ1,50 per centiare. Burgemeester en Wethouders stellen naar aanleiding hiervan den Raad voor, onder voorbehoud dat door het polderbestuur de vereischte slootdempingen worden toegestaan, medewerking te verleenen tot de uitvoering van het hierboven omschreven stratenplan en in beginsel te besluiten tot de overneming der daartoe behoorende straten; goed te keuren dat deze van gemeentewege worden aangelegd tegen betaling door de heeren Zaaijer cum suis van ƒ137.700 en dat de Gemeente voor den aanleg van plusminus 3950 centiaren straat en plein bestede ƒ19.700 voorts voor den afstand dier plusminus 3950 centiaren aan de heeren Zaaijer cum suis betale ƒ1,50 per centiare.

Lees het hele artikel
Straat

Artikel 'Stadsnieuws.' uit  van  dec

Stadsnieuws.

Door Burgemeester en Wethouders zijn aan 89 nieuwe straten namen gegeven, waaronder voorkomen de Pretorialaan, Paul Krugerstraat, Bloemfonteinstraat, Martinus Steynstraat, Afrikaanderplein of straat, Bothastraat, Cronjéstraat, Joubertstraat, Schalk Burgerstraat en Herman Costerstraat. Deze namen zijn gegeven ter herinnering aan het heldhaftig gedrag onzer stamgenooten in den Oranje-Vrijstaat en de Zuid-Afrikaansche Republiek.

Ter herinnering aan de kunstschilders, die alhier gewerkt hebben, zijn de namen gegeven van Jan van Vuchtstraat, Jan Sonjéstraat, Jan-Porcellisstraat, Joost-van-Geelstraat, Rochussenstraat, De-Vliegerstraat, Lieve-Verschuierstraat en Hondiusstraat, terwijl de Robert-Fruinstraat de herinnering zal levendig houden aan den bekenden geschiedschrijver.

Lees het hele artikel
Schilder, Straat

Artikel 'Nieuwe straten.' uit  van  dec

Nieuwe straten.

Burgemeester en Wethouders hebben een aantal nieuwe of in aanleg zijnde straten namen gegeven en wel:

A. in Kralingen: Taborstraat, Commanderipstraat, Nieuwe Rubensstraat, Rozenburgstraat, Adamshofstraat en Evastraat.

B. op Jericho: Jericholaan, 1ste en 2de Jerichostraat, Taxisstraat, Wilderveenstraat, Kralingsche Plaslaan, Slachthuisstraat, Schuttersweg en Ruhstraat.

C. In Oost Blommersdijk: Vijverhofstraat.

D. In de Polder Cool: Benthemdwarsstraat, Van der Hilsdwarsstraat, Henegouwerlaan, Kogelvangerstraat, Adrianadwarsstraat, Bajonetstraat, Korte Bajonetstraat, Middellandplein, Jan van Vuchtstraat, Jan Sonjéstraat, Jan Porcellisstraat, Joost van Geelstraat, Robert Fruinstraat (naar den hoogleeraar Robert Fruin), Rochussenstraat (naar den schilder Charles Rochussen), De Vliegerstraat, Lieve Verschuurstraat, Hondiusstraat, Heemraadsingel.

Lees het hele artikel
Schilder, Straat

Artikel 'Stadsnieuws.' uit  van  dec

Stadsnieuws.

Van gemeentewege wordt in de Schermlaan tegenover de Jan Sonjéstraat een telefoontoren geplaatst.

Lees het hele artikel
Straat

Artikel 'Grond' uit  van  dec

Grond

voor aanvulling kosteloos verkrijgbaar op het werk Jan Sonjéstraat, hoek Schermlaan. Ook te bevragen Volmarijnstraat 105.

Lees het hele artikel
Straat

Artikel 'Gemeentewerken brengt straten op peil' uit  van  dec

Gemeentewerken brengt straten op peil

(Van een onzer verslaggeefsters)

Rotterdam, dinsdag 1 augustus 1967. — De dienst van gemeentewerken heeft de bewoners van de Robert Fruinstraat, Van der Poelstraat, Hendrick Sorchstraat, Joost van Geelstraat, Jan Porcellistraat, Jan Sonjéstraat, Bellevoystraat, Jan van Vuchtstraat en Schermlaan een brief geschreven. waarin wordt meegedeeld, dat deze straten weer op het voorgeschreven peil zullen worden gebracht.

Men zal nog dit jaar met de werkzaamheden, die ongeveer zes maanden in beslag nemen, beginnen. In de brief staat onder andere, dat de noodzakelijke werkzaamheden aan de bedrijfsleidingen worden verricht en dat er nieuwe rioleringen worden gelegd. Elke leiding moet worden vernieuwd of op hoogte gebracht. Nadat deze werkzaamheden zijn voltooid, zullen de trottoirs weer op hoogte worden gebracht De bewoners worden verzocht, indien zich belangrijke famillegebeurtenissen voordoen (bijvoorbeeld huwelijk of sterfgeval) tijdig contact op te nemen met de heer J.J. van Veen, te bereiken in de directiekeet op het werk, zodat de woningen in elk geval zo goed mogelijk bereikbaar zullen zijn.

Lees het hele artikel
Straat

Artikel 'Straten worden weer op peil gebracht' uit  van  dec

Straten worden weer op peil gebracht

(Van een onzer verslaggevers)

De Robert Fruinstraat, de Van der Poelstraat, de Hendrick Sorchstraat, de Joost van Geelstraat, de Jan Porcellistraat, de Jan Sonjéstraat, de Bellevoysstraat, de Jan van Vuchtstraat en de Schermlaan in Rotterdam zullen weer op het voorgeschreven peil worden gebracht. Ze zijn thans ernstig verzakt.

Gemeentewerken wil nog dit jaar met het werk beginnen. Het zal ongeveer een half jaar in beslag nemen. De dienst heeft de bewoners schriftelijk van het komende ongerief op de hoogte gesteld.

Begonnen wordt met het ophalen of vernieuwen van leidingen en kabels. Daar elke leiding apart moet worden behandeld, zal dit werk veel tijd vergen.

Nadat ook een nieuwe riolering is aangelegd, worden de trottoirs weer op hoogte gebracht. Ten slotte volgt dan de rijstraat.

Indien een woning voor een belangrijke gebeurtenis (bij voorbeeld een huwelijk of een sterfgeval) goed bereikbaar moet zijn, zal Gemeentewerken een tijdelijke voorziening treffen.

De dienst heeft de bewoners geschreven, dat ze daarvoor contact moeten opnemen met de heer J.J. van Veen in de directiekeet ter plaatse.

Lees het hele artikel
Straat

Artikel 'De buurt bestuurt in de Jan Sonjéstraat en oomstreken' uit  van  dec

De buurt bestuurt in de Jan Sonjéstraat en omstreken

Bewoners aan de Jan Sonjéstraat mogen in 2010 in het kader van het project ‘de buurt bestuurt’ bepalen waar de politie, wijkteam Middelland, 100 uur aan gaat besteden. Deze uren zijn extra bovenop de reguliere werkzaamheden van de politie en uiteraard op het gebied van het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid in de buurt.

In de Jan Sonjéstraat is een bewonersgroep, waaronder een voorzitter en een secretaris, die zich inzetten voor activiteiten. Tijdens een overleg met en groep afgevaardigden van de bewonersgroep is met buurtagent Ferry Steegman het aantal in te zetten activiteiten bepaald op:

Drugs- en jeugdoverlast

+ Overlast prostitute in/rondom horecagelegenheden

+ Toezicht bij het jaarlijkse evenement ‘Dagje van Plezier’

+ Structurele geluidsoverlast in de straat

+ Communicatie; spreekuur buurtagent, bijwonen bewonersoverleg, voor- en achteraf informeren van in te zetten uren in het kader van het project de buurt bestuurt.

+ Calamiteiten op afspraak: gereserveerde uren indien er zich onverhoopt zaken voordoen.

Indien mogelijk worden de bewoners voor en/of achteraf geïnformeerd indien de activiteiten in het kader van de buurt bestuurt plaatsvinden. Achteraf worden ook de resultaten bespoken. Deze terugkoppeling vindt zowel persoonlijk als via de email plaats.

Mocht u nog vragen hebben over dit project, spreek ons dan gerust aan. Tot ziens in uw buurt!

Onderschrift bij de foto Jan van der Ploeg

Lees het hele artikel
Straat

Artikel '‘Wij gebruiken ons souterrain om te slapen en bij hoosbuien loopt het grondwater naar binnen’' uit  van  dec

‘Wij gebruiken ons souterrain om te slapen en bij hoosbuien loopt het grondwater naar binnen’

Het vervangen van oude riolering is niet meer genoeg om het water van steeds extremere regenbuien op te vangen. De meeste gemeenten in de regio Rijnmond nemen dan ook extra maatregelen om regenwater te verwerken.

Dit blijkt uit een enquête die RTV Rijnmond in samenwerking met de NOS en de andere regionale omroepen hield onder inwoners en gemeenten van het Rijnmondgebied.

Gemeenten noemen als aanvullende maatregelen: extra waterbergingen, het verbreden van watergangen en het aanleggen van gescheiden systemen waarbij regenwater niet meer wordt opgevangen in de riolen. Van inwoners wordt verwacht dat zij geveltuintjes aanleggen, hun tuinen vergroenen of in een ‘wateropneembaar’ dak investeren.

Overbelaste riolering

De meeste gemeenten betrekken de inwoners inmiddels bij hun waterbeleid. Zo stimuleren acht gemeenten uit de regio hun inwoners om tegels te vervangen voor bomen en ander groen, waardoor regenwater makkelijker wordt weggevoerd en niet via de vaak overbelaste riolering weg hoeft. Deze gemeenten hebben zich aangesloten bij het landelijke project Steenbreek.

Uit onze enquête blijkt dat de gemeenten de staat van hun rioolstelsel minimaal als ‘voldoende’ beoordelen. Er wordt flink geïnvesteerd. De gemeente Rotterdam lijkt daarin voorop te lopen. De stad investeert veel in het ondergrondse waterstelsel. Ieder jaar wordt er veertig kilometer riolering vervangen. „Dit gebeurt per wijk, en niet zoals voorheen per straat”, legt Bas de Wildt van de gemeente Rotterdam uit. „We kijken dan meteen wat de wijk verder nodig heeft om het toenemende regenwater te kunnen verwerken.”

Ondanks de inzet van de gemeente komen de meeste klachten in de enquête uit Rotterdam. Vooral inwoners van oude woningen (bouwjaar 1900-1940) hebben geregeld wateroverlast. Ze melden ondergelopen tuinen, water op straat, water in kelders en souterrains en opborrelend water in wc's.

Waterstofzuiger

Jiske Foppe woont in zo'n straat, de Jan Sonjéstraat in de Rotterdamse wijk Middelland. Zij staat regelmatig met de waterstofzuiger in de hand om het water uit haar souterrain weg te krijgen. „Wij gebruiken ons souterrain om te slapen en voor opslag. Bij hoosbuien loopt het grondwater naar binnen, dat gebeurt bij elke heftige regenbui.”

Jiske is niet de enige met dit probleem, volgens haar heeft de hele straat er last van. Sommigen bewoners gebruiken hun souterrain daarom niet meer als opslag of slaapkamer.

„Sinds het riool in 2015 is vervangen, is de overlast erger geworden”, vertelt Jiske. „Voorheen hadden we hooguit één keer per jaar overlast. Ik vind dat ze ons moeten helpen bij het vinden van een oplossing.”

Grondwater

„Het klopt dat de riolen zijn vervangen in de Jan Sonjéstraat”, zegt Bas de Wildt van de gemeente Rotterdam. „De oude riolen lekten water omdat de pijpen niet goed op elkaar aansloten. Maar de nieuwe rioolbuizen sluiten wel op elkaar aan en lekken daardoor geen water. Het kan zijn dat daardoor het grondwater iets hoger komt te staan (redactie: doordat het grondwater de rioolbuis niet meer in kan).”

Wat de situatie extra gecompliceerd maakt, zijn de palen waarop de oude huizen zijn gebouwd. Die zijn van hout en gaan rotten als het grondwater te laag en de palen droog komen te staan.

De Wildt: „Wij zoeken naar een middenweg, het water mag niet te hoog staan want dan lopen de kelders onder, maar ook niet te laat want dan gaan de palen rotten.”

Ondertussen zitten de bewoners van de Jan Sonjéstraat regelmatig met natte voeten. Niet iedereen heeft duizenden euro's om het souterrain kiervrij te maken. En het ligt niet voor de hand dat de gemeente met geld over de brug komt; volgens het bouwbesluit zijn bewoners namelijk zelf verantwoordelijk voor het drooghouden van hun kelder.

Waterabsorberend

Hoewel de gemeente Rotterdam al veel heeft gedaan om de overdaad aan hemelwater op te kunnen vangen — denk aan waterpleinen en waterbergingen — is het nog niet genoeg.

De openbare ruimte is inmiddels al behoorlijk ‘waterabsorberend’, zegt projectleider watermanagement Johan Verlinde. „Maar de openbare ruimte beslaat maar veertig procent van de grond in Rotterdam, de overige zestig procent is in particulier bezit. De komende jaren moeten we die ruimte ook gaan aanpakken. We zijn druk bezig om private partijen te overtuigen van dit belang.”

Verlinde doelt op woningcorporaties en bouwbedrijven die bij het bouwen van nieuwe wijken aanpassingen kunnen maken. Maar ook particuliere huiseigenaren moeten volgens hem aan de bak. „Geveltuintjes, groene daken, slimme regentonnen, tuinen zonder tegel… het is allemaal nodig om de wateroverlast van de toekomst het hoofd te bieden.”

Onderschrift bij de foto Wat is de wateroverlast in de Rotterdamse Jan Sonjéstraat?

Lees het hele artikel
Straat