Jan Sonjéstraat

Alle 5 artikelen over onderwerp Verkeer


Artikel 'Schermlaan wacht op autovrije tijd' uit  van  dec

Schermlaan wacht op autovrije tijd

Redactie Jan Meijer / Annemiek van Oosten / Telefoon 147400 / Toestel 135

Middelland — Dat iedereen zijn auto per se voor eigen deur wil parkeren, is niet waar. Tenminste niet in de Schermlaan, waar bewoners begin vorig jaar een plan maakten om hun straat gedeeltelijk voor verkeer af te sluiten. Van het lofwaardige initiatief van de volwassen Middellanders is echter nog steeds niets te zien. Het plan ligt sinds februari 1974 op het stadhuis en sindsdien hebben zowel de bewoners als de actiegroep Middelland niets meer gehoord.

Reden van dat lange wachten is volgens een woordvoerder van de Verkeersdienst het feit dat het om een ingrijpende verandering gaat. De bewoners willen het middenstuk van de Schermlaan tussen de Bellevoysstraat en de Jan Sonjéstraat helemaal afsluiten. Nu raast het verkeer nog aan twee kanten van de speelplaats daar.

Wanneer er geld voor uitvoering van het plan ter beschikking komt, zal nog moeten blijken. Herbestrating en het aanleggen van verkeersdrempels in de wijk hebben voorrang gekregen. Kortom, de bewoners zullen nog wat langer moeten wachten, maar zoekgeraakt is het plan in ieder geval niet.

Onderschrift bij de foto Het stukje Schermlaan, dat kinderdomein moet worden.

Lees het hele artikel
Verkeer

Artikel 'Eenrichtingsverkeer' uit  van  dec

Eenrichtingsverkeer

Middelland — Een beperkt éénrichtingsverkeer geldt vanaf 22 maart 1978 in een deel van Middelland. Motorvoertuigen mogen dan alleen nog in zuidelijke richting rijden door de Van der Poelstraat, Joost van Geelstraat, Jan van Vuchtstraat en Jan Sonjéstraat; alleen in noordelijke richting door de Hendrick Sorchstraat, Jan Porcellisstraat en Bellevoysstraat. Ook in de Robert Fruinstraat zal deze maatregel gelden. Auto's mogen via deze straat nog slechts in de richting van de Heemraadssingel rijden.

Lees het hele artikel
Auto, Verkeer

Artikel 'Bloembak gestolen in Middelland' uit  van  dec

Bloembak gestolen in Middelland

Rotterdam — Dit bericht uit Rotterdam-West kregen we gisteravond 2 februari 2017 binnen via de facebookpagina van De Havenloods. In Middelland is een bloembak gestolen, vermoedelijk met behulp van een rode vrachtwagen. Wie weet daar meer van?

‘Beste buren wie kan ons helpen.

Vandaag 2 februari 2017 is een bloembak gestolen op de hoek van de Schermlaan en de Jan Sonjéstraat. Deze bloembak zoals te zien op de foto was een onderdeel van het project Veilig, Veiliger Middelland. De informatie die we nu hebben is dat er een rode vrachtauto hem heeft weggehaald. Wie heeft er meer informatie voor ons. Alvast dank allemaal.

Vriendelijke groet,

Team Veilig, Veiliger Middelland.’

(Zie https://veilig-veiliger-middelland.nl voor het eindrapport van het project Veilig, Veiliger Middelland)

Lees het hele artikel
Verkeer

Artikel 'Wijk Middelland is voorbeeld voor de rest van Rotterdam' uit  van  dec

Wijk Middelland is voorbeeld voor de rest van Rotterdam

Reportage | In de wijk Middelland in Rotterdam-Delfshaven voeren bewoners met de gemeente experimenten uit om hun buurt veiliger te maken, ook voor het verkeer. Het moet leiden tot een mooiere wijk, met misschien wel een ‘droomstraat’.

Nog niet eens zo lang geleden was Middelland onderdeel van het beruchte wilde westen van Rotterdam. Junks en hoeren bepaalden het straatbeeld, veel huizen waren dichtgetimmerd met luiken.

Alles bij elkaar was het gebied in Delfshaven bepaald geen aanbeveling om te gaan bezoeken, laat staan om er te komen wonen. De krant bracht deze week aan bezoekje aan Middelland.

De situatie van toen is inmiddels veranderd, vertellen Robert Jager en Dolf Klijn, bewoners van de wijk. Samen trekken zij nu aan een plan dat Middelland, en dan heel specifiek het gedeelte tussen de Middellandstraat en Mathenesserlaan en de 's-Gravendijkwal en Claes de Vrieselaan, moet opknappen.

De vorig jaar november 2016 begonnen proef is gedoopt tot Veilig, veiliger Middelland. „We zijn begonnen met drie bezorgde vaders. Eerst in twee straten, nu al in twaalf”, vertelt Jager, die zelf in de Jan Sonjéstraat woont.

Verkeersveiligheid

Hij kreeg al gauw steun van buurman Dolf Klijn uit de Jan Porcellisstraat. Met een bijdrage van bijna 40.000 euro uit het gemeentelijke City Lab 010-potje besloten zij de verkeersveiligheid in de wijk aan te pakken. In juni 2017 moet er een eindrapport op tafel liggen.

„Eigenlijk komt het idee uit Antwerpen”, bekent Jager. „Daar bestaat het fenomeen Droomstraat al langer. Het houdt in dat je een straat voor een paar dagen afsluit om er leuke dingen te doen.”

Een eerste inventarisatie leverde maar liefst honderd ideeën op, diept Dolf Klijn op. „Natuurlijk was niet alles uitvoerbaar. We hebben tien experimenten over, daarmee zijn we aan de slag gegaan.”

Aan de hand van metingen moet blijken of auto's minder hard rijden. Daarnaast zullen enquêtes duidelijk dienen te maken of maatregelen helpen of juist hinder opleveren.

Dus gaat in het Middelland vandaag de dag over drempels, extra borden (ook van Dick Bruna), as-verspringingen van de straten en belemmeringen in de vorm van bloembakken. Met al deze maatregelen moet de wijk veiliger voor het verkeer worden.

Ook is het idee dat bezoekers ‘van buiten’ ontmoedigd worden om hun auto in de buurt te parkeren. „Het is soms ook wennen hoor, niet alleen voor ons, ook voor de gemeente”, gaat Jager verder. Dat merkten de twee toen het schrappen van zes parkeerplaatsen in de wijk niet overal in goede aarde viel.

Betaald parkeren

„We hebben hier al betaald parkeren, ook is het gebied een 30 km-zone”, legt hij uit over de verkeerssituatie. De tijden dat er betaald moet worden voor het stallen van een wagen, liggen nu tussen 09.00 en 18.00 uur. „Dat is anders geweest, het liefst zouden we tot 21.00 uur hebben”, vult Klijn aan.

Als doel hebben ze gesteld dat de pakweg duizend bewoners zich veilig voelen. „In een Droomstraat kunnen kinderen spelen, kunnen ouderen veilig oversteken en heb je geen overlast van verkeer.”

De plannenmakers Jager en Klijn werden begin dit jaar verrast door interesse van de gebiedscommissie Prins Alexander, dat al enige tijd kampt met parkeerproblemen in de Kruidenbuurt. Omdat bewoners in Ommoord betaald parkeren afwijzen, ging het wijkbestuur op zoek naar andere ideeën. Zo stuitte Prins Alexander (Oost) op het experiment in Middelland in West, de andere kant van de stad.

Jager en Klijn zijn vereerd met de belangstelling uit Prins Alexander. „Het zou mooi zijn als dit experiment leerstof oplevert die overal in de stad gebruikt kan worden, of het nu oost, west, zuid of pakweg Pernis is.” Ze roepen alle bewoners in Middelland op mee te denken en met voorstellen te komen.

Ze hebben wel een tip voor Ommoord. „Bekijk de problemen goed per straat en let op de verkeersstromen. Er is echt maatwerk nodig.”

De twee Middellanders hebben gemerkt dat de gemeente Rotterdam en zeker ook burgemeester Ahmed Aboutaleb er veel aan gelegen is de pilot te laten slagen. „Aboutaleb ziet dit gebied als een proefvijver.”

De tijd van de junks, hoeren en later ook van de Poolse en Bulgaarse nummerborden is voorbij, Middelland is al lang geen no go area meer, stellen de bewoners.

„Het is nu juist een opkomende buurt”, durft Dolf Klijn wel aan. „Ik woonde in Utrecht, had eerst zo mijn vraagtekens bij Rotterdam, maar wil nu niet meer weg.” Ook Robert Jager prijst zijn woonwijk. „Ik ken hier bijna iedereen in de straat.”

Hij onderstreept de verbetering met de gestegen huizenprijzen. „Destijds kostte een woning 70.000 euro, nu is dat al 3,5 ton…”

(Zie https://veilig-veiliger-middelland.nl voor het eindrapport van het project Veilig, Veiliger Middelland)

Lees het hele artikel
Verkeer

Artikel 'Wijk Middelland veiliger door ‘auto-onvriendelijke’ aanpak' uit  van  dec

Wijk Middelland veiliger door ‘auto-onvriendelijke’ aanpak

De Rotterdamse wijk Middelland is veiliger geworden door een ‘auto-onvriendelijke’ aanpak. In de Brancobuurt (met 10 straten en 800 bewoners) wierpen de bewoners hobbels op zodat autobestuurders nu de wijk mijden.

Bijna drie jaar werkten Robert Jager en Dolf Klijn, bewoners van Middelland, aan een plan dat een deel van hun wijk (verkeers-)veiliger zou moeten maken. Het ging dan om het gedeelte tussen de Middellandstraat en Mathenesserlaan en de 's-Gravendijkwal en Claes de Vrieselaan. Woensdag 14 maart 2018 presenteerde het duo, bijgestaan door Frans Reijnhoudt, de uitkomsten van een serie experimenten.

Niet eens zo lang geleden was Middelland nog onderdeel van het beruchte ‘wilde westen’ van Rotterdam. Junks en hoeren bepaalden het straatbeeld, veel huizen waren dichtgetimmerd met luiken. De situatie van toen is inmiddels veranderd, de buurt is flink opgeknapt.

Heilige koe

Als de ‘bezorgde vaders’ werd er gewerkt aan verkeersplannen die de straten vol met blik weer terug moesten geven aan de bewoners. „Kinderen moeten kunnen spelen. We hebben wel gemerkt dat de auto een heilige koe is. Nog steeds. Automobilisten dachten dat de straten hier snelwegen waren”, zegt Jager. „We hebben wel eens de grap gemaakt over een buurman. Die ging zo: je kan beter aan de buurvrouw zitten dan aan zijn auto”, vult mede-onderzoeker Frans Reijnhoudt aan.

In het rapport ‘Veilig, Veiliger Middelland’ stellen de bewoners vast dat het creëren van blokkades helpt om de auto's de wijk uit te krijgen. „We hadden eerst circa 300 auto's per dag per straat, dat zijn er 200 geworden. Dat is toch pure winst.”

Het duidelijker vastleggen van de 30 kilometer-zones was daarbij een van de hulpmiddelen. Verder hebben het ophogen van de verkeersdrempels en het plaatsen van Nijntje-borden bijgedragen in de strijd tegen de auto's. „We wilden de voetganger weer op 1 hebben in deze buurt en de fietser op 2. Dat is gelukt. Pas dan komt de auto.”

Kroeg

Jager en Klijn gingen tegelijkertijd de strijd aan met een kroeg in de Jan Sonjéstraat, die voor overlast zorgde. „Er moesten wel camerabeelden aan te pas komen, maar de kroeg en de overlast zijn sinds vorig jaar november 2017 verdwenen. Alleen moet de horeca-vergunning er nog van af.”

De bewoners van Middelland worden eind maart 2018 op de hoogte gesteld. De plannen worden aangeboden aan de gebiedscommissie Delfshaven en de de gemeente Rotterdam.

De onderzoekers werken ook nog aan een voorstel voor de Kruidenbuurt in Ommoord (Prins Alexander), een wijk waar grote parkeerproblemen zijn.

Onderschrift bij de foto Bewoners Robert Jager (l.) en Dolf Klijn werken aan project om de wijk Middelland veiliger te maken. © Jan de Groen

(Zie https://veilig-veiliger-middelland.nl voor het eindrapport van het project Veilig, Veiliger Middelland)

Lees het hele artikel
Fiets, Verkeer